Antena Meniu Search
x

Sindicatele din Educaţie vor să dea statul în judecată: "Testarea obligatorie a salariaților din învățământ pe banii lor este ilegală!"

Sindicatele din învăţământul preuniversitar avertizează Guvernul României că va ataca în justiţie orice act prin care angajaţii din învăţământ vor fi obligaţi să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19. "Testarea obligatorie a cadrelor didactice pe banii lor este ilegală!”, se arată într-un document comun transmis joi de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 16.09.2021, 12:48

Test pentru depistarea coronavirus
Sindicatele din Educaţie vor să dea statul în judecată: "Testarea obligatorie a salariaților din învățământ pe banii lor este ilegală!" - Facebook FSLI

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ''Spiru Haret'' anunţă că vor da în judecată statul dacă angajaţii din învăţământ vor fi obligaţi să facă teste Covid-19 pe banii lor.

Reacția sindicaliștilor vine după ce Raed Arafat a declarat, aseară, că medicii, profesorii și militarii ar trebui vaccinați obligatoriu sau testați cel puțin o dată pe săptămână, pe cheltuiala lor. 

"Înainte să aplice o astfel de măsură prin care să oblige angajaţii din învăţământ, care nu s-au vaccinat împotriva COVID - 19, să-şi plătească testele, domnul prim-ministru ar trebui să lectureze Codul Muncii, care, la art. 175 alin (4) prevede că: „Măsurile privind securitatea şi sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligaţii financiare pentru salariaţi“. Ţinând cont de acest articol, şi nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătăţii angajatului la locul de muncă aparţine angajatorului”, potrivit unui comunicat semnat de federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar.  

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

FSLI: Angajaţii din învăţământ nu trebuie să deconteze „eşecul” Guvernului  

Sindicaliştii spun că dacă Guvernul „nu şi-a respectat” obiectivul propus în martie 2021, de a vaccina 70% din populaţie până la finalul lui septembrie, angajaţii din învăţământ nu trebuie să deconteze acest „eşec”.  

„Guvernul şi-a asumat, încă din martie 2021, să vaccineze 70% din populaţie, cifră care conducea la imunizarea de masă. „Obiectivul nostru este ca până la finalul lui septembrie să vaccinăm 10,4 milioane de români, asta înseamnă 70% din populaţia activă, ceea ce înseamnă că trecem în partea cealaltă a pandemiei”, declara pe 16 martie a.c. premierul Florin Cîţu. Dacă Guvernul îşi respecta obiectivul şi, prin campaniile publice, determina 70% din populaţia României să se vaccineze, ajungeam la imunizarea de masă iar astăzi nu mai eram sub ameninţarea acestui val 4. Eşecul guvernanţilor nu trebuie decontat de angajaţii din învăţământ. Ţinând cont că peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajaţii din învăţământ s-au vaccinat deja, considerăm că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât şi imoral”, mai transmit sindicaliștii.

Documentul este semnat de preşedinţii celor două federaţii, Simion Hăncescu (F.S.L.I.) şi Marius Ovidiu Nistor (F.S.E. „Spiru Haret”).

Raed Arafat: Medicii, profesorii și militarii ar trebui vaccinați obligatoriu sau testați cel puțin o dată pe săptămână

Raed Arafat a declarat, miercuri seară, că medicii, profesorii și militarii ar trebui vaccinați obligatoriu sau testați cel puțin o dată pe săptămână. Șeful DSU a precizat că aceste măsuri ar trebui implementate cât mai repede, "ca să putem să ne protejăm și să protejăm pe ceilalți".

"Cert trebuie așa: vaccinare obligatorie și, în cel mai rău caz, testare obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Adică, ești vaccinat, sau dacă nu ești vaccinat ești testat o dată pe săptămână. Acest lucru e minim. Sunt țări din Europa care au mers pe vaccinare obligatorie și sunt țări din Europa care au zis <ok, dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi obligatoriu o dată pe săptămână>", a explicat Raed Arafat în cadrul unei emisiuni TV.

Acesta spune că cei care aleg să se testeze trebuie să o facă pe cheltuiala lor.

"Nu pe finanțarea statului, evident (testare – n.r.). Astea sunt concluziile în mai multe state și cred că este normal. Statul îți oferă vaccinul gratis, ai acces la el deja de câteva luni de zile. Poți să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu, atunci te testezi. Te testezi obligatoriu o dată pe săptămână pentru două motive – unu, pentru că ești din păcate un risc pentru alții, și doi, dacă te îmbolnăvești, măcar să te izolezi de persoanele celelalte", a mai spus șeful DSU.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evaluare Naţională » Sindicatele din Educaţie vor să dea statul în judecată: "Testarea obligatorie a salariaților din învățământ pe banii lor este ilegală!"