Antena Meniu Search
x

Raed Arafat: Medicii, profesorii și militarii ar trebui vaccinați obligatoriu sau testați cel puțin o dată pe săptămână, pe banii lor

Raed Arafat a declarat, miercuri seară, că medicii, profesorii și militarii ar trebui vaccinați obligatoriu sau testați cel puțin o dată pe săptămână, pe cheltuiala lor. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că aceste măsuri ar trebui implementate cât mai repede, "ca să putem să ne protejăm și să protejăm pe ceilalți".

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 16.09.2021, 06:56

Raed Arafat: Medicii, profesorii și militarii, vaccinați obligatoriu sau testați cel puțin o dată pe săptămână, pe banii lor - Hepta

Personalul medical, profesorii și militarii trebuie fie vaccinați obligatoriu, fie testați cel puțin o dată pe săptămână din fonduri proprii, a spus șeful DSU.

"Cert trebuie așa: vaccinare obligatorie și, în cel mai rău caz, testare obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Adică, ești vaccinat, sau dacă nu ești vaccinat ești testat o dată pe săptămână. Acest lucru e minim. Sunt țări din Europa care au mers pe vaccinare obligatorie și sunt țări din Europa care au zis <ok, dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi obligatoriu o dată pe săptămână>", a explicat Raed Arafat în cadrul unei emisiuni TV.

Acesta spune că cei care aleg să se testeze trebuie să o facă pe cheltuiala lor.

"Nu pe finanțarea statului, evident (testare – n.r.). Astea sunt concluziile în mai multe state și cred că este normal. Statul îți oferă vaccinul gratis, ai acces la el deja de câteva luni de zile. Poți să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu, atunci te testezi. Te testezi obligatoriu o dată pe săptămână pentru două motive – unu, pentru că ești din păcate un risc pentru alții, și doi, dacă te îmbolnăvești, măcar să te izolezi de persoanele celelalte", a continuat șeful DSU.

Pe acelaşi subiect

Raed Arafat: Testarea nu oferă protecție

El spune, însă, că cea mai bună alegere este vaccinarea, pentru că testarea nu oferă protecție.

"Testarea nu-ți oferă protecție. Înseamnă că ești vulnerabil mai departe să te îmbolnăvești. Asta e logica statelor care au zis obligatoriu vaccinare, nu acceptăm testare. Pentru că în spital ești vulnerabil să te infectezi, la muncă, dacă ești pe o mașină a SMURD-ului, a Ambulanței ești cu risc să te infectezi, și atunci trebuie să te vaccinezi, ca să te avem permanent și să nu te pierdem, să ajungi în terapie intensivă. Și am dat exemplul colegului care a decedat la Bistrița, la 44 de ani, fiind nevaccinat. Mai sunt și alte cazuri de tineri care au decedat în ultima perioadă, nevaccinați fiind. Așa că minim vaccinare obligatorie sau testare obligatorie. Eu cred că este o chestiune logică și normală", a precizat Arafat, potrivit Mediafax.

Potrivit șefului DSU, aceste măsuri ar trebui să vină repede: "Ca să putem să ne protejăm și să protejăm pe ceilalți, adică cel puțin dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci măcar să te testezi și să știm că nu ești un risc pentru ceilalți și nu poți să vii să transmiți".

Riscul să avem valuri peste valuri este unul foarte serios

Șeful DSU a spus că valul 4 al pandemiei i-a găsit pe medicii din România obosiți, pentru că au fost în prima linie de la început, dar acest lucru nu le va permite să nu își facă treaba.

"O să vedem cât de mare va fi impactul pe ATI. Până acum se vede o creștere semnificativă și rapidă. Totuși, existența unui număr de persoane vaccinate - chiar dacă este un procent mai mic decât în restul Europei și din restul majorității țărilor europene – avem o parte dintre oameni protejați să nu ajungă la forme grave. Dar având în vedere că avem un procent mare de persoane nevaccinate, există riscul să avem în continuare un număr semnificativ în ATI, care să ajungă la oxigen, la terapie intensivă și, din păcate, chiar să ajungă la sechele grave sau la deces", a mai spus Raed Arafat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Raed Arafat: Medicii, profesorii și militarii ar trebui vaccinați obligatoriu sau testați cel puțin o dată pe săptămână, pe banii lor