Antena Meniu Search
x

Acuzații de luare de mită în Poliția Iași. Bani și mâncare, pentru protecția unui patron de restaurant

Procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pentru 24 de ore a doi agenți de poliție acuzați de luare de mită. Alți doi polițiști au fost plasați sub control judiciar. Magistrații au probe conform cărora cei patru ar fi avut înțelegeri tacite cu patronul unui restaurant.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 27.08.2020, 12:19

Acuzații de luare de mită în Poliția Iași. Bani și mâncare, pentru protecția unui patron de restaurant
Polițiști inculpați pentru luare de mită, în Iași - Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta
  • Poliția din Iași, zguduită de un scandal de corupție
  • Patru agenți sunt acuzați de luare de mită

Doi polițiști din Iași au fost reținuți de procurori, iar alți doi plasați sub control judiciar, fiind bănuiți că au primit mită, în formă de bani și alimente, de la patronul unui restaurant.

În schimb, agenții i-ar fi protejat pe șoferii localului, ar fi trecut cu vederea infracțiuni la regimul rutier și ar fi eliberat plăcuțe de înmatriculare contra cost. Procurorii susțin că patronul localului a fost prins la volan în mai multe rânduri, deși nu deține permis, ultima oară chiar la perchezițiile de ieri.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 26 august 2020, a următorilor inculpați:

BARABAȘ NICOLAE ROBERT, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (25 acte materiale),

CRENGANIȘ FELIX NELU, agent de poliție, din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Iași (Serviciul permise și înmatriculări Iași), pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale) și două infracțiuni de trafic de influență,

Persoană fizică, director al unui restaurant din Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată (47 acte materiale) și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere (trei acte materiale),

Persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită continuată (16 acte materiale)", se arată în comunicatul DNA.

Totodată, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de alți doi polițiști: LOHAN CRISTINEL CĂTĂLIN, agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Iași – Biroul Rutier Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale) și ZABORILĂ VIOREL, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași – Poliția Municipiului Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Polițiștii ar fi fost la dispoziția unui patron de restaurant. Bani și mâncare, pentru protecție

În comunicatul DNA se precizează că, în perioada 22 iunie 2019 – 07 martie 2020, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, inculpatul Barabaș Nicolae Robert, în baza unei înțelegeri tacite ce exista la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii unui restaurant, ar fi pretins și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 lei, pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care aceștia le-ar săvârși sau/și pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai blânde.

Un alt polițist, Crenganiș Felix Nelu, agent la Serviciul permise și înmatriculări Iași, ar fi pretins și primit, în perioada august – octombrie 2019, prin intermediari de la directorul aceluiași restaurant, produse alimentare și sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, a unor plăcuțe de înmatriculare pentru autoturisme deținute de restaurant, dar și pentru a elibera pe viitor, plăcuțe în condiții similare.

De asemenea, procurorii DNA susțin că Crenganiș Felix Nelu ar fi pretins și primit de la o persoană, în două situații, suma de 350 de euro și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 lei, promițându-i că va interveni pe lângă examinatori din cadrul Serviciul permise și înmatriculări Iași, astfel încât persoana să promoveze proba practică examenelor de obținere a permisului auto categoria C și ulterior examenele pentru categoria E.

Patronul restaurantului, prins de trei ori fără permis

"La rândul său, directorul restaurantului, în baza unei înțelegeri tacite existente la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii restaurantului, ar fi oferit și remis cu titlu gratuit, personal și prin intermediari, în perioada 22 iunie 2019 - 09 iulie 2020, produse alimentare de catering în valoare de aproximativ 4.600 lei mai multor polițiști rutieri din cadrul Poliției Rutiere Iași și unor funcționari din cadrul serviciului permise și înmatriculări vehicule Iași, în scopul protejării conducătorilor auto ai restaurantului la constatarea unor contravenții rutiere comise de aceștia, precum și în scopul favorizării unor persoane din cercul său relațional la obținerea plăcuțelor de înmatriculare", susțin procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Iași.

Totodată, directorul restaurantului ar fi condus autoturisme fără permis de conducere în trei situații, ultimul act fiind săvârșit în cursul zilei de 26 august 2020 când s-ar fi prezentat, la perchezițiile efectuate în cauză, la volanul unui autoturism, deși nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Într-o manieră similară, inculpatul Lohan Cristinel Cătălin, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași, ar fi pretins și primit produse alimentare pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului (în patru situații), iar Zaborilă Viorel, agent de poliție în cadrul Biroului Rutier Iași, ar fi pretins produse alimentare pentru a nu sancționa contravențional o persoană din familia administratorului restaurantului, precizează procurorii.

Procurorii vor cere astăzi arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpaților Barabaș Nicolae Robert, Crenganiș Felix Nelu și a celor două persoane care nu au calitatea de agent de poliție.

În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane.

Citește și 

Se schimbă culorile de pe mașinile de poliție din România

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Evenimente » Acuzații de luare de mită în Poliția Iași. Bani și mâncare, pentru protecția unui patron de restaurant