Antena Meniu Search
x

Lovitura primită de industriile care făceau bani grei vara. Afacerile, date peste cap de încălzirea globală

Încălzirea globală ar putea genera, la prima vedere, profit pentru anumite industrii, precum cea a berii sau îngheţatei, însă modificările climatice au un impact mai puternic şi influenţează consumul, dezamăgind producătorii, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.

de Redactia Observator

la 24.05.2024 , 15:25

Lovitura primită de industriile care făceau bani grei vara. Afacerile, date peste cap de încălzirea globală
Lovitura primită de industriile care făceau bani grei vara. Afacerile, date peste cap de încălzirea globală - Shutterstock

Pe fondul incertitudinilor economice globale, raportul Future Consumer Index, realizat de Ernst & Young, indică faptul că, deşi 94% dintre respondenţi sunt în continuare "îngrijoraţi de costul vieţii", aproape 89% dintre aceştia sunt preocupaţi şi de schimbările climatice.

În urma evenimentelor meteorologice extreme, a creşterii costurilor energiei şi a dificultăţilor întâmpinate de sectorul agricol, 42% dintre consumatorii din raportul menţionat iau în considerare regândirea alegerilor alimentare din cauza impactului schimbărilor climatice asupra preţurilor şi disponibilităţii produselor.

În mod îngrijorător, 29% dintre ei au fost deja nevoiţi să facă astfel de schimbări - un sfert dintre consumatori deja cumpără produse pentru a se proteja de efectele schimbărilor climatice, precizează sursa citată.

Articolul continuă după reclamă

Zonele cu temperaturi ridicate deteriorează calitatea vieţii

În paralel, 48% dintre membrii generaţiilor Z şi milenialilor iau în calcul - sau deja au făcut-o - să se mute în zone cu o climă mai blândă, în timp ce 62% îşi adaptează sau iau în considerare adaptarea locuinţelor la provocările climatice. Toate aceste informaţii sugerează că zonele cu temperaturi ridicate deteriorează calitatea vieţii, susţine XTB, potrivit Agerpres

Pe măsură ce cresc concentraţiile de gaze cu efect de seră, creşte şi temperatura la suprafaţa globului. Ultimul deceniu, 2011-2020, a fost cel mai cald înregistrat vreodată, iar în aproape toate ţările din lume se înregistrează, anual, mai multe zile călduroase şi valuri de căldură.

Îngheţata a avut de pierdut în lunile caniculare

Potrivit sursei citate, îngheţata a avut de pierdut în lunile caniculare. "Valul de căldură din Europa din 2023 a avut un efect negativ asupra vânzărilor de îngheţată, mai ales pentru că există un prag cheie pentru temperaturi. În contextul unor valori foarte ridicate în termometre, datele arată că oamenii pot renunţa la îngheţată, în detrimentul unei băuturi reci", arată analiza.

În prima jumătate a anului 2023, vânzările de îngheţată ale Unilever au crescut cu 5,7% la nivel global (sectorul cu cea mai slabă creştere dintre cele cinci categorii industriale ale Unilever), comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, avansul a fost determinat de creşteri semnificative de preţ, chiar dacă volumele au scăzut uşor, potrivit raportului de profit.

În plus, zilele caniculare determină populaţia să petreacă mai mult timp în interior, pentru a evita expunerea la temperaturi extreme şi la soarele puternic, limitând foarte mult intervalul de timp de consum.

Europa se aşteaptă din nou la o vară foarte caldă

"Europa se aşteaptă din nou la o vară foarte caldă, potrivit meteorologilor şi prognozelor meteo. După zece luni consecutive în care s-au înregistrat maxime record la nivel global şi în care temperaturile de la suprafaţa oceanelor din Atlantic au fost mai ridicate decât în orice perioadă din ultimii cel puţin 40 de ani, există puţine motive să ne aşteptăm la alte valori", a precizat Radu Puiu, în comunicat.

Prin urmare, se preconizează că vara anului 2024 va aduce temperaturi mai ridicate decât cele resimţite în mod obişnuit. Odată cu aceste temperaturi, ne putem aştepta la secete şi valuri de căldură intense, care vor afecta cea mai mare parte a regiunii europene.

Producţia agricolă a Europei riscă să primească o lovitură dacă previziunile sunt corecte. Temperaturile ridicate din ultimele luni au dus la "uscarea" câmpurilor inundate, care anterior au întârziat însămânţarea culturilor.

Până la 50% din culturile de la Marea Neagră sunt în pericol

Valul de căldură continuă să provoace îngrijorare, în special pentru regiunile agricole importante din Ucraina şi Rusia, compania de consultanţă agricolă SovEcon reducând estimările sezoniere pentru producţia agricolă rusă. Totodată, potrivit Commodity Weather Group, până la 50% din culturile de la Marea Neagră sunt în pericol, subliniază sursa citată.

Potrivit analizei, căldura extremă afectează gustul berii.

Som Distilleries & Breweries Limited, un producător de băuturi alcoolice din India, a anunţat că luna martie a înregistrat cele mai mari vânzări pe o lună în regiunea Karnataka. În acea perioadă, oraşul indian Bengaluru a înregistrat o vreme neobişnuit de caldă. Temperaturile ridicate din martie în regiunea Karnataka au contribuit, probabil, la o creştere a vânzărilor de bere, în special în Bengaluru, capitala berii din India.

Temperaturile extreme în sezonul cald perturbă consumul

"Această dinamică ne arată că temperaturile mai ridicate decât media în anotimpurile mai puţin călduroase (cum ar fi primăvara) pot ajuta consumul, determinându-i pe oameni să iasă din case şi să cumpere diferite alimente, însă temperaturile extreme înregistrate în anotimpurile calde pot perturba consumul", arată analistul din cadrul XTB România.

Heineken a vândut mai puţină bere în Marea Britanie în timpul verii anului 2023, deoarece a majorat preţurile cu peste 7%, iar vremea rece şi ploioasă a afectat consumul populaţiei. Scăderea s-a tradus într-o reducere cu 7,6% a cantităţii vândute în întreaga Europă, preţul mediu crescând cu 12%, ca urmare a inflaţiei şi a vânzărilor mai mari de bere premium şi de bere blondă.

Încrederea "mohorâtă" a consumatorilor a influenţat vânzările de bere ale Heineken în Europa în primul trimestru al anului 2024, dar marele producător de bere a prezis o revenire în al doilea trimestru.

Conform estimărilor analiştilor din domeniu, valoarea vânzărilor globale de bere va depăşi volumul în următorii patru ani, pe măsură ce categoria continuă să devină mai "premium", potrivit analistului financiar citat.

Consumul de cocktailuri l-a depăşit pe cel de bere

Potrivit cercetării, în lunile de vară, consumul de cocktailuri l-a depăşit pe cel de bere.

Totuşi, evenimentele sociale vor continua să fie un catalizator cheie pentru consumul alimentelor răcoritoare. Evenimentele sportive importante precum Jocurile Olimpice şi, mai ales, Campionatul European de Fotbal, ar trebui să stimuleze consumul în cele 27 de state membre.

Grupul XTB este un furnizor internaţional de produse, servicii şi soluţii tehnologice de tranzacţionare şi investiţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri economice » Lovitura primită de industriile care făceau bani grei vara. Afacerile, date peste cap de încălzirea globală