Antena Meniu Search
x

Alerta de poluare pe Bistrița cauzată de fosta mină Isipoaia. Concentrații mari de fier, zinc și cupru în apa râului, localnicii sfătuiți să nu bea apa

Este alertă pe râul Bistriţa. Apa a devenit cărămizie sâmbătă seara pe raza judeţului Suceava, iar unda de poluare a ajuns până în judeţul vecin, Neamţ. Autorităţile au dispus măsuri de urgenţă.

de Angela Bertea

la 15.05.2023, 15:05

Vezi și

Angela Bertea, reporter Observator: "Sursa de poluare a fost identifica ca fiind fosta platformă minieră Isipoaia, cea de pe raza orașului Broșteni din județul Suceava. Cauza exactă a poluării urmează să fie stabilită, săptămâna aceasta urmează să fie trimiși experți în zonă care vor analiza întreaga situație. O ipoteză luată în calcul este prăbușirea unor galerii din subteran, astfel, apa acumulată a fost evacuată cu o presiune mărită, cu un debit mult mai mare, apă ce a luat cu ea diferite sedimente din mină întâlnite pe traseu.

Culoarea cărămizie a apei ar fi dată de concentrația mare de fier. Zona este monitorizată, s-au luat probe de laborator, iar analizele au indicat faptul că au fost înregistrate depășiri ale concentrației de fier, zinc și cupru pe o distanță de șapte kilometri în aval. În acest moment, debitul apei la ieșirea din mină este mai scăzut, intensitatea poluării este mai mică. Localnicii au fost sfătuiți să nu consume apă din râul Bistrița sau să o folosească pentru adăpatul animalelor și pentru o perioadă să nu consume nici peștele din acest curs de apă. Semnaliștii ne-au spus că nu a fost semnalată mortalitate piscicolă și nici radioactivitate."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Alerta de poluare pe Bistrița cauzată de fosta mină Isipoaia. Concentrații mari de fier, zinc și cupru în apa râului, localnicii sfătuiți să nu bea apa