Antena Meniu Search
x

Alexandru Rafila: Este posibil să depăşim 25.000 de cazuri noi de Covid-19 pe zi, în luna decembrie

Alexandru Rafila a declarat că România ar putea să depășească 25.000 de cazuri Covid-19 pe zi, în luna decembrie, în cazul în care vom asista în următoarea perioadă la un salt major al infectărilor.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 05.11.2020, 17:01

Alexandru Rafila: Este posibil să depăşim 25.000 de cazuri noi de Covid-19 pe zi, în luna decembrie
Alexandru Rafila: Este posibil să depăşim 25.000 de cazuri noi de Covid-19 pe zi, în luna decembrie - Hepta
  • Rafila a atras atenția că principala îngrijorare o reprezintă numărul celor care au nevoie de internare pe secțiile de Terapie Intensivă.
  • Alexandru Rafila a avertizat să nu ajungem în situaţia în care jumătate din decesele din ţara noastră să fie cauzate de coronavirus.

Rafila a subliniat că problema majoră nu ține de numărul mare de cazuri  Covid-19 depistate, ci de numărul celor cu forme medii și grave de boală, care vor avea nevoie de internare la terapie intensivă. 

„Este o variantă posibilă. Dacă astăzi avem aproape 10.000 de cazuri, vă daţi seama că am avut câte un salt de la o săptămână la alta şi mă refer la media cazurilor, nu la o zi anume, iniţial de 500 de cazuri, ulterior de 1.000, acum avem un salt de aproape 2.000 de cazuri de la o săptămână la alta şi atunci, în mod evident, dacă asistăm la intervale de 7 zile, 10 zile, că avem un salt major se poate ajunge la această situaţie. Problema nu este a numărului de cazuri, problema majoră este legată de două elemente – ce facem cu pacienţii care au forme medii şi care trebuie internaţi şi ce facem cu pacienţii care au forme grave şi trebuie duşi la terapie intensivă”, a spus profesorul Alexandru Rafila, întrebat despre posibilitatea ca România să ajungă la 25.000 de cazuri noi pe zi, în luna decembrie.

Reprezentantul României la OMS a adăugat că sistemul de sănătate nu este un elastic pe care îl poţi întinde la nesfârşit şi a avertizat să nu ajungem în situaţia în care jumătate din decesele din ţara noastră să fie cauzate de coronavirus.

”Acum am avut cel mai mult 146 de decese într-o zi. Noi deja suntem ca şi nivel în Uniunea Europeană, cu toate că incidenţa cumulată din ultimele două săptămâni ne plasează undeva pe locul 10 - 12, ca şi mortalitate suntem pe locul 3 - 4. Asta ce-mi arată că în momentul în care eu, ca număr de cazuri, o să ajung la una dintre primele poziţii în UE o să explodeze mortalitatea, se va dubla, se va tripla şi o să ajungem ca jumătate din decesele înregistrate în România datorate coronavirusului şi atunci avem o problemă majoră", a conchis Rafila.

Joi, Grupul de Comunicare Strategică a raportat alte 9.714 cazuri noi de Covid-19, în vreme ce numărul deceselor a fost de 121.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Alexandru Rafila: Este posibil să depăşim 25.000 de cazuri noi de Covid-19 pe zi, în luna decembrie