Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Alimente "cu cruce" pe care nu le putem mâncă de Înălțarea Sfintei Cruci. Tradiţii şi superstiţii de Ziua Crucii

Înălțarea Sfintei Cruci 2024. Astăzi, credincioșii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre primele mari sărbători, cu cruce roșie, de la începutul anului bisericesc, marcat la 1 septembrie. Cu o însemnătate aparte, ziua este cinstită prin post și rugăciune, dar... aduce și superstiţii. 

de Alex Prunean

la 14.09.2024 , 09:42

Astăzi creştinii nu mănâncă de dulce, Ziua Crucii fiind singura sărbătoare în care se ţine post aspru atât pentru sănătatea familiei, cât şi pentru sporul gospodăriei. De asemenea, se spune că de Ziua Crucii este marcat sfârşitul verii şi începutul toamnei, iar în unele zone sărbătoarea e numită chiar Ziua Şarpelui pentru că se spune că astăzi reptilele se retrag în pământ pentru iernat.

Ce nu e bine să mănânci de Înălțarea Sfintei Cruci 2024

În zonele viticole după ziua de azi începe culesul strugurilor, iar astăzi preotul sfinteşte atât viile, cât şi butoaiele în care va fi depozitat vinul pentru o recoltă bogată. Se spune că azi nu e bine să mânănci usturoi, pepene, prune sau nuci pentru că miezul lor aminteşte de cruce. De asemenea nu e bine nici să faci muncă fizică pentru că ar aduce nenorociri.

Vezi și

Sunt foarte multe tradiţii şi superstiţii legate de această sărbătoare, diferită în fiecare zonă a ţării, dar peste tot în ţară azi preoţii sfinţesc cu busuiocul pe care credincioşii îl duc mai apoi de la biserică acasă şi îl pun deasupra icoanelor.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » Alimente "cu cruce" pe care nu le putem mâncă de Înălțarea Sfintei Cruci. Tradiţii şi superstiţii de Ziua Crucii