Antena Meniu Search
x

Alpinistul Teofil Vlad, pregătiri pentru a cuceri Everestul

Încă un român îşi propune să cucerească Everestul. Teofil Vlad, alpinistul care a urcat recent pe Vârful Pumori din Himalaya, a plecat în marea aventură. Călătoria va dura mai bine de două luni şi jumătate. Urmează o perioadă de aclimatizare. Abia spre sfârşitul lui mai va începe drumul către vârf.

de Redactia Observator

la 23.03.2019, 00:43

Vezi și

Încă un român îşi propune să cucerească Everestul. Teofil Vlad, alpinistul care a urcat recent pe Vârful Pumori din Himalaya, a plecat aseară în marea aventură, spre Everest. Călătoria lui va dura mai bine de două luni şi jumătate. Urmează o perioadă de aclimatizare şi abia spre sfârşitul lunii mai va începe drumul către Vărful Lumii.

După 20 de ani de antrenament, Vlad şi-a propus să cucerească Everestul.

În ziua când se atinge vârful sau se încearcă, nimic nu este garantat. Este o zi lungă şi atunci e important pe lângă componenta fizică şi obişnuinţa, componenta psihologică.

Iar ca să-şi atingă visul, tânărul a avut luni la rând un program draconic de antrenament.

"Am acordat mai multă atenţie componentei aerobe, am alergat pe scări, am alergat pe pante, am înotat, am făcut dimineaţa un program de pregătire complexă şi în weekend-uri, când mi-a permis timpul, am făcut ture lungi pe munte, de 12-14-16 ore", spune alpinistul român.

La început, Vlad va pleca alături de trei prieteni şi împreună vor urca la 6.200 de metri. Dar, aceasta va fi doar încălzirea. Ultima parte de drum spre Everest o va parcurge singur.

"Aclimatizarea se face prin ascensiuni succesive la altitudini mult mai mari, dormit la acea altitudine şi coborât în tabara de bază, urmează o pauză de odihnă, de refacere", spune Vlad Teofil.

După ce alpinistul ajunge la altitudinea de 7.000 de metri, urmează o perioadă de odihnă. Dacă vremea este bună, începe ascensiunea finală.

"Rucsacul din ziua cu vârful nu are foarte multe în el, un termos sau un bidon cu ceai, pentru că acolo ceaiul se ţine, de multe ori, într-un buzunar interior al combinezonului cu puf, mănuşi de rezervă, nişte mâncare, geluri energizante. De multe ori batoanele îngheaţă", afirmă alpinistul.

La începutul lunii iunie, Vlad speră să reuşească să ajungă în vârf unde plănuieşte să ridice steagul României, dar şi un mesaj al unei cauze în care crede.

"Climb Again este o asociaţie care se ocupă cu escalada pentru persoane cu dizabilităţi şi cred că la noi în ţară este nevoie de promovare în acest sens", spune Vlad.

A primit mesaje de încurajare de la colegi

"Emoţionat sigur este pentru că ştiu cât de mult îşi doreşte să ajungă pe Everest, e visul oricărui alpinist până la urmă. El este foarte serios, foarte conştiincios, se antrenează evident, e foarte bine pregătit", i-a transmis Claudiu Miu, un alt alpinist.

Recent, Vlad Teofil a reuşit să cucerească Vârful Pumori din Himalaya care are o înălţime de 7.160 de metri. Cu aproximativ 1.600 de metri mai puţin decât Everestul.

"Încet, încet am început să descopăr toate sau mai multe laturi ale muntelui. Aşa am ajuns la căţărare. Ulterior am ajuns la alpinism şi de acolo am început să explorez mai multe laturi ale alpinismului: căţărare pe stâncă, pe gheaţă, ascensiunile în pereţi mari, munţi înalţi. Îmi e greu să hotărăsc care dintre ele e mai importantă pentru mine", afirmă alpinistul român.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Evenimente » Alpinistul Teofil Vlad, pregătiri pentru a cuceri Everestul