Antena Meniu Search
x

Amenzi de aproape 200.000 de lei pentru afacerile ilegale cu fier vechi de la Săruleşti. Zeci de tone de deşeuri au fost confiscate

Șase sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 200.000 lei au fost aplicate și 50 de tone de deșeuri feroase și neferoase au fost confiscate, în urma descinderilor de miercuri în Sărulești, a anunțat Garda Națională de Mediu (GNM).

de Redactia Observator

la 27.03.2024, 16:20

Amenzi de aproape 200.000 de lei la Săruleşti pentru afacerile ilegale cu fier vechi. Zeci de tone de deşeuri au fost confiscate
Amenzi de aproape 200.000 de lei la Săruleşti pentru afacerile ilegale cu fier vechi. Zeci de tone de deşeuri au fost confiscate - Shutterstock

Ministrul Mircea Fechet a participat, miercuri dimineață, la descinderile făcute de comisarii Gărzii Naționale de Mediu, polițiști și jandarmi în localitatea Sărulești, din județul Călărași. Acțiunea, la care a luat parte și comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Rudolf Corlan, vizează combaterea activităților ilegale cu deșeuri.

„Am dorit să fiu astăzi prezent aici pentru a putea discuta cu reprezentanții comunității locale, pentru că în această comunitate nu discutăm doar despre o problemă de mediu, dar în primul rând despre una socială, pe care statul român este dator să o rezolve. Dincolo de lipsa autorizațiilor de mediu și amenzile care se dau aici, ori de câte ori vine Garda de Mediu, problemele comunității rămân și ele trebuie gestionate. Consider că, în calitate de ministru, am această obligație de a merge în mijlocul comunității și a înțelege exact cum își trăiesc viața acei oameni, de a identifica, împreună cu ei, soluții legale pentru ca, pe de o parte să rezolvăm problemele de mediu, iar pe de altă parte să aibă și comunitatea respectivă o posibilitate legală să pună o pâine pe masă. Aproape în fiecare județ există o astfel de comunitate și ține doar de autoritățile de mediu și de autoritățile locale ca activitatea respectivă să se desfășoare într-un cadru legal”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Soluţii temporare pentru probleme fără rezolvare

Acesta a precizat că joi, la prima oră, l-a invitat la minister pe primarul localității Sărulești, însoțit de un reprezentant al comunității, pentru a identifica soluții legale pentru rezolvarea situațiilor de acest tip.

„Garda Națională de Mediu a desfășurat multiple controale împotriva acestui fenomen ilegal de colectare, deținere, valorificare de deșeuri. A aplicat sancțiuni de 133 de milioane de lei anul trecut, a întocmit 687 de sesizări penale, însă acestea sunt demersuri împotriva efectelor, nu elimină cauza. Am avut multiple discuții despre finalizarea controalelor GNM, adică valorificarea constatărilor noastre, modificări ale spectrului legal, respectiv găsirea unor soluții contructive pentru integrarea socială a comunităților de aici sau a altor comunități din țară. Scopul unui control nu este sancțiunea în sine, este asigurarea unui mediu curat, protecția mediului ca întreg. Astăzi se vor confisca deșeurile cu valoare materială, este o procedură nou implementată de GNM, menită să descurajeze acest fenomen”, a adăugat comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Rudolf Corlan.

În urma verificărilor de miercuri, au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 200.000 lei și a fost confiscată o cantitate de 50 de tone de deșeuri feroase și neferoase. Tot în cadrul acestei acțiuni, echipele de comisari din cadrul GNM au identificat, la intrarea în localitatea Sărulesti, lângă calea ferată, un amplasament pe care erau depozitate cantități însemnate de metale feroase și neferoase, de pe care au fost confiscate deșeuri metalice valorificabile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Amenzi de aproape 200.000 de lei pentru afacerile ilegale cu fier vechi de la Săruleşti. Zeci de tone de deşeuri au fost confiscate