Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Controale cu mascaţi la Săruleşti, unul dintre punctele fierbinţi pe harta deşeurilor ilegale. Garda de Mediu spune că soluţia e schimbarea legii

Fierul vechi, o probleme ruginită. Se fac descinderi, se dau amenzi şi se mută gunoiul de colo-colo. Au fost din nou controale la Săruleşti, în judeţul Călăraşi, unul dintre punctele fierbinţi pe harta gunoaielor şi deşeurilor ilegale. Doar că amenzile nu îi mai sperie pe localnici: oamenii spun că nu au cum să intre în legalitate şi vor continua să adune munţi de deşeuri pentru că nu ştiu să facă altceva.

de Bianca Iacob

la 22.09.2022 , 19:55

E o discuţie devenită deja rutină. La un dialog identic am asistat şi anul trecut, tot la Săruleşti, unul dintre punctele fierbinţi pe harta gunoaielor. Anul acesta, pe lângă descinderile cu sute de poliţişti şi jandarmi, deşeurile au fost mutate. De pe stradă, în curţile oamenilor. Iar o parte dintre rable au ajuns pe câmp. În Săruleşti, doar 3 societăţi au autorizaţie. Peste 100 de tone de deşeuri sunt depozitate lângă calea ferată pe terenul primăriei. Şi amploarea fenomenului se vede din aer. Undeva la 30 de tone de deşeuri vor fi ridicate de aici, de pe terenul primăriei, de la intrarea din localitate, vorbim în special despre maşini scoase din uz.

În urma controalelor, s-au tăiat amenzi de aproape 80.000 de lei

Anul trecut, localnicilor li s-au promis platforme betonate unde să depoziteze deşeurile. Primarul ridică din umeri: nu are bani. "Vorbim un an mai târziu, nu au fost fonduri pentru aceste platforme betonate şi trebuie sa ne ajute ministerul", a declarat Alexandru Călin, primarul din Săruleşti. Intrarea în legalitate a celor care se ocupă cu fierul vechi la Săruleşti e misiune imposibilă în cadrul legal actual. Garda de Mediu vede o singură soluţie - să schimbe legea.

Vezi și

"Nu avem noi cum să rezolvăm sută la sută cu legislaţia actuală. Din datele pe care le avem noi, îşi inchid activitatea pe o societate si isi deschid alta societate", a declarat Aurelian Păduraru, comisar Garda de Mediu. În urma controalelor, s-au tăiat amenzi de aproape 80.000 de lei. O picătură într-un Ocean şi un scenariu care probabil se va repeta şi la anul. Prin campania "După noi, gunoiul", Observator a schimbat legea. Imagini ca cele pe care le vedeţi, filmate astăzi la Techirghiol, unde deşeurile abandonate pe malul lacului au fost acoperite cu pâmânt sau împinse în apă, au devenit de natură penală.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Controale cu mascaţi la Săruleşti, unul dintre punctele fierbinţi pe harta deşeurilor ilegale. Garda de Mediu spune că soluţia e schimbarea legii