Antena Meniu Search
x

Anchetă penală, după accidentul aviatic din Giurgiu. Printre faptele cercetate: consumul de alcool și pilotarea fără plan de zbor

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București au deschis o anchetă după ce un avion ultraușor s-a prăbușit la puțin timp după decolare, în județul Giurgiu. Anchetatorii au în vedere infracțiuni prevăzute în Codul Aerian, privind consumul de alcool și pilotarea fără plan de zbor.

de Redactia Observator

la 28.08.2022, 08:47

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a deschis un dosar penal cu privire la incidentul aviatic sesizat la 112 sâmbătă, în jurul orei 13:50. „Astfel, un avion de mici dimensiuni a fost identificat prăbuşit în pădurea din comuna Letca Nouă, judeţul Giurgiu, victimele fiind o persoană de sex feminin şi o persoană de sex masculin”, au transmis procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București într-un comunicat de presă, potrivit Mediafax.

Dosar penal după incidentul aviatic din Giurgiu

Potrivit procurorilor, se fac cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor:

  • „Încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu prevăzute de actele normative cu putere de lege sau neîndeplinirea acestora, dacă fapta a pus în pericol siguranţa unei aeronave în zbor şi prin aceasta s-a cauzat o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi”.
  •  Efectuarea serviciului de către personalul aeronautic aflat sub influenţa băuturilor alcoolice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă
  • Se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:

    a) exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede certificatul de înmatriculare sau, după caz, de identificare, emis potrivit dispoziţiilor legale; b) exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede certificatul de navigabilitate sau, după caz, documentul echivalent de navigabilitate, emis potrivit dispoziţiilor legale; c) inscripţionarea neconformă cu certificatul de înmatriculare sau identificare ori suprimarea mărcilor de inscripţionare.

  • „Dacă faptele prevăzute la art. 112, 113, 116 şi 118 au avut ca urmare moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 ani ori detenţiunea pe viaţă şi interzicerea unor drepturi”.

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit sâmbătă în localitatea Letca Nouă, județul Giurgiu. Cele două persoane aflate în avion au decedat. La manșa avionului se afla proprietarul Aerodromului din Letca Nouă, Valentin Anghel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Anchetă penală, după accidentul aviatic din Giurgiu. Printre faptele cercetate: consumul de alcool și pilotarea fără plan de zbor