Angela Gheorghiu, declaraţii controversate despre Porumbescu, Enescu şi Tănase. "S-au construit false legende"

De Ovidiu Cojocaru.
Publicat: 08.10.2021, 09:58.
Actualizat: 08.10.2021, 10:03

Soprana Angela Gheorghiu se află în centrul unei controverse după ce a declarat recent într-un interviu că Ciprian Porumbescu, George Enescu şi Maria Tănase sunt legende „exagerate” formate în România.

Reclamă
Angela Gheorghiu, soprană

Angela Gheorghiu, soprană

Profimedia

Subliniind că prima dată a aflat de la Sergiu Celibidache „că nu numai istoria de la şcoală, istoria României, politică sau socială, dar şi istoria culturală este alcătuită în România din false legende”, ea şi-a explicat viziunea asupra a ceea ce consideră şi este considerat pe plan mondial a fi valoros.

În luna septembrie, a fost lansată în limba română cartea „O viaţă pentru artă”, un dialog al Angelei Gheorghiu cu Jon Tolansky. În acest volum, ea vorbeşte despre parcursul unui om care şi-a propus de mic să facă tot ceea ce a făcut după aceea. Printre altele, un capitol extins este „România comunistă şi calea muzicii”. Într-un interviu publicat de contributors.ro, ea dezvoltă câteva idei, potrivit News.ro.

A cântat operă o singură dată în România, când şi-a dat examenul de diplomă în 1990, la Cluj-Napoca, pentru că la Bucureşti, şi-a amintit ea, profesorul Ionescu Arbore a obligat-o să cânte „La Bohème” în limba română, când avea deja contract cu Covent Garden pentru aceeaşi operă. „M-au obligat să învăţ «La Bohème» în limba română, pentru că aşa voiau comuniştii să cântăm în limba română. I-am spus: eu vreau să cânt în original, nu-mi trebuie în limba română, n-o să cânt în viaţa mea decât în limba originală”.

Ea o critică şi pe Arta Florescu, „această cântăreaţă care era profesoară de canto (la Conservatorul din Bucureşti, n.r.) distrugea pe aproximativ toată lumea” şi a avut o carieră „modestă, jenantă”. Florescu a fost şi profesoara mezzosopranei Viorica Cortez, care a primit în iulie însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare al Republicii Franceze.

Mesajul controversat al artistei

Citește și:
Reclamă

Cu amintiri triste din perioada comunistă, Gheorghiu susţine: „A fost o luptă continuă în Conservatorul care se numea şi… pardon, asta trebuie să spun, se numea Ciprian Porumbescu. Cine a fost Ciprian Porumbescu? Un compozitor care a scris puţine lucruri… Aici este o problemă în România. O problemă cu George Enescu, cu Ciprian Porumbescu… Nimeni nu vrea să afle cine au fost oamenii aceştia. Ciprian Porumbescu a fost un compozitor ce se afla la începutul carierei, a compus o operetă românească. Muzica sa nu este de mare valoare, comparativ cu mulţi alţi compozitori români. Bietul de el nici n-a avut timp pentru că a murit tânăr din cauza tuberculozei. După aceea am început să auzim despre George Enescu”. Mai târziu, a mai spus ea, la sfârşitul Conservatorului, a aflat, prima oară de la dirijorul Sergiu Celibidache, „că nu numai istoria de la şcoală, istoria României, politică sau socială, dar şi istoria culturală este alcătuită în România din false legende”.

„Eu, în 30 de ani, nu am descoperit nicio sală importanta în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat? Vă imaginaţi în perioada în care George Enescu a cântat la vioară ce artişti mari erau atunci pe planetă? Vă puteţi imagina? În România s-au creat false legende. De exemplu, nu se vorbeşte de Dinu Lipatti, de Clara Haskil, adică artişti care contează pe plan mondial, care contează cu adevărat. Mai departe, Sergiu Celibidache, Radu Lupu care încă mai trăieşte şi a făcut o remarcabilă carieră internaţională, Haricleea Darclée, la începuturi, pentru că a prins o perioadă în care încă mai trăiau marii compozitori, Virginia Zeani sau Ileana Cotrubaş”.

Ea consideră că „unul dintre cei mai mari artişti români, care au făcut o adevărată carieră, este Radu Lupu. Şi Clara Haskil. Dinu Lipatti a trăit mai puţin, n-a avut posibilitatea unei cariere mari. Ideea este că sunt alte nume despre care România nu ştie – vorbesc de criticii din România, care serveau partidul, cei care au studiat muzicologia, cei care s-au ocupat de muzică. Ei nu au avut până astăzi curiozitatea şi dorinţa să vadă cine este într-adevăr un adevărat mare compozitor. Pentru că sunt compozitori din România care au lucrări mai importante decât George Enescu”.

Soprana a dat trei exemple: Nicolae Bretan, „care a scris opere absolut superbe”, Pascal Bentoiu, „care a trăit în România şi ţin minte că operele lui chiar se cântau la Operă - a scris un «Hamlet» foarte bun”, şi Paul Constantinescu. „Lucrările lor trebuie studiate şi arătate şi explicate în primul rând profesioniştilor pentru a explica mai departe publicului adevăraţii şi adevărata faţă si a istoriei muzicii”.

Val de reacţii după declaraţiile artistei

Reclamă

Gheorghiu a continuat: „Nu vreau să vă supăraţi pe mine că distrug legende, dar trebuie să îi aducem în lumină pe adevăraţii mari artişti. Există mari şi mici artisti români şi în afara României şi există mari şi mici artisti şi în România. Aceste adevăruri trebuie studiate şi expus doar adevărul dovedit. Nu poţi să spui că Maria Tănase a fost şi a cântat la New York. Artiştii de muzică populară nu cântă în săli mari. Cântă doar la comunităţile de români. Şi cântă în restaurante. Sau în mici săli pe care reuşesc ei să le închirieze. Trebuie spuse lucrurile pe nume. Lucrurile astea înainte nu se puteau studia foarte bine, dar astăzi avem posibilitatea de a vedea, de a studia exact cine e cu adevărat. Un click distanţă”.

Legendele care s-au format în România sunt „exagerate”. „S-au construit false legende comandate. Sunt nume şi istorii construite. Nu poţi să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese. Este adevărat. A cântat, într-o expoziţie probabil internaţională din moment ce i-a invitat şi pe români acolo. Oamenii stăteau la mese şi ea a cântat printre acei oameni. Dar trebuie înţeleasă nuanţa pe care eu vreau să o arăt. Toate lucrările de început ale lui Enescu sunt de fapt muzică populară românească orchestrată. Vladimir Cosma a facut la fel pentru muzica filmelor, în Franţa. Mă înţelegeţi ce vreau să zic? Lucrările cu adevărat ale lui Enescu sunt doar acelea care sunt foarte moderne şi foarte speciale în stilul muzicii franţuzesti al epocii sale. Foarte, foarte interesante, e adevărat. La început şi eu credeam în aceste legende. Dar apoi am trăit în lumea adevărată, aceea în care este socotit omul de valoare, omul care poate demonstra de-a lungul anilor cu exactitate la ce nivel este. Şi cine este. În toată lumea există treaba asta. Minus România. În România, am învăţat o falsă istorie muzicii, fabricată şi comandată. Din păcate”.

Angela Gheorghiu îşi doreşte să cânte operă românească pe marile scene ale lumii şi şi-a exprimat speranţa ca noile generaţii de compozitori „să scrie armonios şi frumos pentru voci, nu numai muzică de pus în sertar sau pentru muzicologi, să creadă că au scris ceva”. În acelaşi interviu, ea punctează: „Nu am trăit nicio secundă în viaţa mea fără a mă gândi că fac parte dintr-o mică familie, cea a artiştilor, a artelor, a muzicii, universal vorbind. Niciodată nu m-am gândit că voi face o carieră doar naţională, am luat în calcul doar cea mai mare carieră posibilă”.

Ea respinge complet abordările inedite ale unora dintre regizori, simţind că este o datorie faţă de compozitor ca opera să fie prezentată într-un animit fel: „Montările moderniste nu există pentru mine. Le refuz din start. Nu există aşa ceva. Sunt singura artistă de operă din lume care refuză să distrugă opera. Plec pur şi simplu. Nu accept”.

În urma acestor afirmaţii, pe reţelele de socializare zeci de persoane au criticat-o ca fiind lipsită de modestie, de patriotism, pentru că duce un „atac la adresa culturii româneşti” şi pentru că „minimalizează anvergura extraordinară a geniului enescian polivalent”.

Alţii o consideră un artist desăvârşit cu drept la opinie şi o apreciază pentru francheţe, pentru datele concrete prezentate şi pentru că „atrage atenţia ca suntem o cultură mică şi asa vom rămâne dacă vom continua să nu ştim să potenţam valorile şi apoi să le tezaurizam”.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Reclamă
Citește și
Marea artistă Angela Gheorghiu și-a lansat biografia, în limba română, în aplauzele furtunoase ale admiratorilor
Eveniment• pe 18.09.2021 la 09:57
Marea artistă Angela Gheorghiu și-a lansat biografia, în limba română, în aplauzele furtunoase ale admiratorilor
Marea artistă Angela Gheorghiu și-a lansat biografia, în limba română, în aplauzele furtunoase ale admiratorilor
recomandari pe a1.ro
Culiță Sterp, întâlnire emoționantă cu tatăl său. Bărbatul și-a părăsit familia când copiii săi erau mici:
Culiță Sterp, întâlnire emoționantă cu tatăl său. Bărbatul și-a părăsit familia când copiii săi erau mici:
Soprana Angela Gheorghiu îşi va lansa biografia pe 17 septembrie la Teatrul Odeon: Sunt foarte fericită pentru această lansare
Invitaţii Observator 12-14• pe 14.09.2021 la 14:38
Foto
Soprana Angela Gheorghiu îşi va lansa biografia pe 17 septembrie la Teatrul Odeon: Sunt foarte fericită pentru această lansare
Soprana Angela Gheorghiu îşi va lansa biografia pe 17 septembrie la Teatrul Odeon: Sunt foarte fericită pentru această lansare
Reclamă
Top știri
Mesaj sfâșietor transmis de actorul Alec Baldwin, după ce a ucis-o din greșeală pe Halyna, director de imagine al filmului "Rust"
1
Extern • pe 22.10 la 20:40

Mesaj sfâșietor transmis de actorul Alec Baldwin, după ce a ucis-o din greșeală pe Halyna, director de imagine al filmului "Rust"

Mesaj sfâșietor transmis de actorul Alec Baldwin, după ce a ucis-o din greșeală pe Halyna, director de imagine al filmului "Rust"
Lacrimi amare pentru mămica ucisă alături de trei copii, după o petrecere în pijamale. O caleaşcă trasă de cai albi a dus sicriul, în Anglia: ''Durerea este de nedescris''
2
Mapamond • pe 21.10 la 21:10

Lacrimi amare pentru mămica ucisă alături de trei copii, după o petrecere în pijamale. O caleaşcă trasă de cai albi a dus sicriul, în Anglia: ''Durerea este de nedescris''

Lacrimi amare pentru mămica ucisă alături de trei copii, după o petrecere în pijamale. O caleaşcă trasă de cai albi a dus sicriul, în Anglia: ''Durerea este de nedescris''
Sfidare la adresa poliției. 20 de bărbați mascați au tăiat în Franța cu polizorul un stâlp pentru a distruge camerele de supraveghere. VIDEO
3
Extern • pe 20.10 la 15:21

Sfidare la adresa poliției. 20 de bărbați mascați au tăiat în Franța cu polizorul un stâlp pentru a distruge camerele de supraveghere. VIDEO

Sfidare la adresa poliției. 20 de bărbați mascați au tăiat în Franța cu polizorul un stâlp pentru a distruge camerele de supraveghere. VIDEO
O familie întreagă, plecată în excursie, găsită moartă. Fetiţa de un an, cei doi părinţi şi câinele lor au murit deshidrataţi, în California
4
Mapamond • pe 22.10 la 07:17

O familie întreagă, plecată în excursie, găsită moartă. Fetiţa de un an, cei doi părinţi şi câinele lor au murit deshidrataţi, în California

O familie întreagă, plecată în excursie, găsită moartă. Fetiţa de un an, cei doi părinţi şi câinele lor au murit deshidrataţi, în California
Accident cumplit cu trei morți, în Dâmbovița. Un BMW a fost făcut praf de un camion pe DN7, între Slobozia Moara si Bâldana
5
Eveniment • ieri la 09:13

Accident cumplit cu trei morți, în Dâmbovița. Un BMW a fost făcut praf de un camion pe DN7, între Slobozia Moara si Bâldana

Accident cumplit cu trei morți, în Dâmbovița. Un BMW a fost făcut praf de un camion pe DN7, între Slobozia Moara si Bâldana
RECOMANDĂRI
Patriarhia Română le cere preoților anti-vacciniști să se abțină de la opinii pe teme medicale: "Evitați exprimările publice, clericii nu sunt calificaţi"
Eveniment • la 19:29
Video

Patriarhia Română le cere preoților anti-vacciniști să se abțină de la opinii pe teme medicale: "Evitați exprimările publice, clericii nu sunt calificaţi"

Biserica Ortodoxă va lua în discuţie declaraţiile controversate ale feţelor bisericeşti, după ce episcopii de la Constanţa...

Patriarhia Română le cere preoților anti-vacciniști să se abțină de la opinii pe teme medicale: "Evitați exprimările publice, clericii nu sunt calificaţi"
Au apărut noi înșelătorii pe internet. Hackerii pretind că sunt de la bancă, poștă sau chiar poliție | Soluții pentru cei care au fost păcăliți
Eveniment • la 19:48
Video

Au apărut noi înșelătorii pe internet. Hackerii pretind că sunt de la bancă, poștă sau chiar poliție | Soluții pentru cei care au fost păcăliți

Au apărut noi înșelătorii pe internet. Hackerii pretind că sunt de la bancă, poștă sau chiar poliție | Soluții pentru cei care au fost păcăliți
Frica de restricții bate teama de vaccin. Adolescenții au stat la rând să se imunizeze anti-Covid: ”Mă vaccinez ca să pot să stau mai mult pe afară”
Sanatate • la 19:39
Video

Frica de restricții bate teama de vaccin. Adolescenții au stat la rând să se imunizeze anti-Covid: ”Mă vaccinez ca să pot să stau mai mult pe afară”

Frica de restricții bate teama de vaccin. Adolescenții au stat la rând să se imunizeze anti-Covid: ”Mă vaccinez ca să pot să stau mai mult pe afară”
Emma Răducanu a vorbit cu fanii în limba română, la finalul primului ei antrenament pentru Transylvania Open, care se va desfășura fără spectatori
Sport • la 19:56
Video

Emma Răducanu a vorbit cu fanii în limba română, la finalul primului ei antrenament pentru Transylvania Open, care se va desfășura fără spectatori

Emma Răducanu a vorbit cu fanii în limba română, la finalul primului ei antrenament pentru Transylvania Open, care se va desfășura fără spectatori
PARTENERI
Valentina Pelinel, primele declarații după ce a fost filmată în cârje. Ce i s-a întâmplat soției lui Cristi Borcea: „Soțul mi-a adus cei mai buni specialiști”
spynews.ro
Valentina Pelinel, primele declarații după ce a fost filmată în cârje. Ce i s-a întâmplat soției lui Cristi Borcea: „Soțul mi-a adus cei mai buni specialiști”
Ce i-a spus Reghe soției despre iubită. Anamaria Prodan rupe tăcerea: „Mă simt foarte trădată„
libertatea.ro
Ce i-a spus Reghe soției despre iubită. Anamaria Prodan rupe tăcerea: „Mă simt foarte trădată„
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 24 octombrie 2021. Leii trebuie să se relaxeze. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 24 octombrie 2021. Leii trebuie să se relaxeze. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Ultima oră! A murit Gelu Tofan
gandul.ro
Ultima oră! A murit Gelu Tofan
FOTO. Cât de frumoasă este Ioana Țiriac, unica fiică a miliardarului Ion Țiriac! Cum i-a captat atenția Simonei Halep
prosport.ro
FOTO. Cât de frumoasă este Ioana Țiriac, unica fiică a miliardarului Ion Țiriac! Cum i-a captat atenția Simonei Halep
Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO
Ziare.com
Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
redactia.ro
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
Actorii din serialele turcești care s-au îndrăgostit pe platourile de filmare. Cele mai iubite cupluri ale momentului
tvhappy.ro
Actorii din serialele turcești care s-au îndrăgostit pe platourile de filmare. Cele mai iubite cupluri ale momentului
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
GSP
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
RAR avertizează: Nu se poate iarna cu cauciucuri all season! Vor fi sancțiuni grele
money.ro
RAR avertizează: Nu se poate iarna cu cauciucuri all season! Vor fi sancțiuni grele
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
as.ro
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
Cătălin Moroșanu, reacție nervoasă după ce polițiștii l-au lăsat fără permis. „Mă duc la Mănăstirea Bârsana, să fac un pomelnic pentru ei!”
as.ro
Cătălin Moroșanu, reacție nervoasă după ce polițiștii l-au lăsat fără permis. „Mă duc la Mănăstirea Bârsana, să fac un pomelnic pentru ei!”
Ce reprezintă barele de semnal de pe telefon, de fapt. Misterul a fost elucidat de un expert
UseIT
Ce reprezintă barele de semnal de pe telefon, de fapt. Misterul a fost elucidat de un expert
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 22.10 la 20:41
Video

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi

Observator de bine, 22 octombrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 21.10 la 22:39
Video

Observator de bine, 21 octombrie 2021. Topul celor mai bune 100 seriale din istorie

Observator de bine, 21 octombrie 2021. Topul celor mai bune 100 seriale din istorie
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 20.10 la 21:53
Video

Observator de bine, 20 octombrie 2021. Băiețel de 12 ani din București, sărbătorit de poliție de ziua lui

Observator de bine, 20 octombrie 2021. Băiețel de 12 ani din București, sărbătorit de poliție de ziua lui