Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE GRAFICĂ. Ce a provocat incendiul de la Spitalul Suceava. Mărturiile pacienţilor speriaţi: "Asistentele fugeau înnebunite cu tărgi şi cărucioare"

Am fost din nou la un pas de catastrofă. În miez de noapte, Spitalul de Urgenţă din Suceava a fost cuprins de flăcări şi înecat în fum. Peste 300 de pacienţi au fost evacuaţi înainte să rămână fără aer. Fumul a ajuns şi în secţia unde erau internaţi nou-născuţi. Disperate, unele mame şi-au învelit bebeluşii în pături şi au fugit din spital.

de Angela Bertea

la 03.02.2022, 19:47

Vezi și

Prin fumul înecăcios, medicii şi asistentele aleargă dintr-un salon în altul să salveze pacienţii. Pe fundal se aude alarma de incendiu. Pompierii şi poliţiştii caută şi ei cu lanternele prin saloanele cufundate în beznă. La ora 00.34 incendiul a fost anunţat la 112. Din tavanul unei băi de pe secţia Obstestrică-Ginecologie, aflate la etajul patru, a început să iasă fum. A urcat rapid până la etajul nouă şi a declanşat panică şi haos. "Fetele astea de serviciu fugeau înnebunite în toate părţile. Cu cărucioare, cu tărgi, au dus pacienţi de-acolo încoace, mămici cu copii în braţe", a declarat Aurelia, pacientă.

40 de pacienţi erau la etajul 4. Deasupra, unde se află Maternitatea şi Secţia de Neonatologie erau 57 de nou-născuţi. Speriate, mai multe lăuze şi-au luat pruncii în braţe şi au fugit pe scări. "Am văzut că au ieşit din spital cu copii mici în pătură băgaţi", a declarat Florin Blanariu, soţul unei paciente. "Am luat copilul în braţe toate mămicile şi am coborât", spune o pacientă gravidă. Când totul s-a încheiat, medicul Mircea Macovei s-a prăbuşit pe un scaun. În timp ce încerca să-şi salveze pacienţii, s-a intoxicat cu fum.

Pe lângă Planul Roşu, a fost activat şi Planul Alb de Intervenţie pentru spitale

Pe lângă Planul Roşu, a fost activat şi Planul Alb de Intervenţie pentru spitale. A fost chemat personal medical de acasă. Acasă, rudele au stat cu pacienţii la telefon. Se temeau că nu vor mai scăpa vii. "I-am spus să rămână calmă şi să-şi pună la gură o pătură să filtreze fumul", spune soţul unei paciente. Din fericire, incendiul a fost lichidat în zece minute. Tavanul fals s-a topit şi deasupra se vede instalaţia care a ars mocnit.

"Colegii mei au fost nevoiţi să desfacă mai multe bucăţi din tavanul fals pentru a identifica şi alte focare", a declarat Alin Găleată, ISU Suceava. Incendiul a izbucnit de la ventilatorul prin care se aeriseşte baia. Pompierii spun că a fost lăsat prea mult timp deschis. "S-a supraîncalzit, a generat un scurtcircuit. În planşeul fals s-a adunat o cantitate de PVC topit care la un moment dat, datorită greutăţii, a distrus o placă şi a căzut la nivelul pardoselii holului", a declarat Costică Ghiață - șef ISU Suceava.

Instalaţia electrică a spitalului era în curs de verificare. Ultimul control la spital a avut loc săptămâna trecută. Atunci, cei de la ISU au făcut şi o simulare de evacuare, care acum le-a fost de folos. "Cadrele medicale s-au coordonat şi au acţionat conform instrucţiunilor pe care le fac periodic", a declarat Alexandru Calancea - manager spitalul județean Suceava. Incendiul de la Suceava vine după un lanţ întreg de evenimente dramatice similare. Peste 20 de pacienţi au ars de vii în spitalele din Neamţ, Constanţa şi Bucureşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE GRAFICĂ. Ce a provocat incendiul de la Spitalul Suceava. Mărturiile pacienţilor speriaţi: "Asistentele fugeau înnebunite cu tărgi şi cărucioare"