Cauza incendiului de la Spitalul Suceava, complet renovat și cu instalație nouă. Mamele au fugit cu bebelușii în brațe
Un salon al secţiei de Obstetrică-Ginecologie al Spitalului Judeţean Suceava a luat foc, noaptea trecută. 329 de pacienţi au fost evacuaţi, un sfert dintre ei fiind copii şi nou-născuţi. Autorităţile au activat imediat planul roşu de intervenţie, iar mai mulţi angajaţi ai spitalului au avut nevoie de îngrijiri medicale. Spitalul era renovat recent.
Se fac anchete peste anchete, după incendiul de la spitalul din Suceava. Primele verificări arată că focul ar fi pornit de la un ventilator dintr-un salon aflat la etajul al patrulea al spitalului. Autorităţile respiră cumva uşurate că nu au existat victime şi sunt mulţumite de modul în care s-au mobilizat cadrele medicale pentru evacuarea bolnavilor.
Cauza incendiului de la Spitalul din Suceava
Pacienții care au fost evacuați au fost coborâți la etajele inferioare și la UPU. Fumul a pătruns în aproape toate etajele superioare ale Spitalului Județean Suceava. După aerisire și verificările ISU unii pacienți s-au întors în saloanele lor acolo unde s-a putut, alții au fost relocați pe alte secții. În momentul producerii incendiului nu erau pacienți în salonul de la etajul al patrulea.
Incendiul ar fi pornit de la un ventilator și se cercetează dacă acesta a fost uitat mai mult timp deschis și s-a supraîncălzit provocând un scurt-circuit sau dacă a fost o problemă de natură tehnică. Faptul că sistemul de alarmă a funcționat foarte repede a făcut ca incendiul să nu provoace victime. Se încearcă în prezent repunerea în funcțiune a etajului al patrulea.
Filmul izbucnirii incendiului de la Spitalul din Suceava
Era în jurul orei 00.45 când s-a dat alarma la 112 şi s-a anunţat incendiul. Imediat s-a activat planul roşu de intervenţie, iar toate forţele de la ISU Suceava au plecat spre spital. La fel şi autorităţile, dar şi rudele pacienţilor.
”Probabil un consumator electric, un cablu. Acolo s-a făcut intervenţia. Sistemele de alarmă au funcţionat şi au depistat fumul. Au acţionat local, la etajul 4, angajaţii din spital, asistente, medici. Dar a fost fum foarte dens şi atunci au fost evacuaţi imediat copiii, mamele din zonă, la alte etaje”, a declarat Gheorghe Flutur - președinte CJ Suceava.
”Un scurt circuit la instalaţia electrică. Spitalul este renovat, totuşi. Instalaţia este una nouă” a declarat Ion Lungu, primar Suveava. ”Este vorba despre un scurt-circuit care s-a manifestat undeva la un tavan fals”, a declarat Cristian Șologon, subprefect Suceava.
”Dar toţi copiii, cu nou născuţi, al meu, are 5 ani, era în perfuzii, aşa l-a luat şi au fugit. N-avea cum să fugă, era şi fum, nu se vedea nimic. Cu mare greu a ajuns aici jos, nu ştiu.” a povestit un pacient. ”S-a extins fumul în sus”, a spus un medic.
”Mulţi au fugit cu copii mici în braţe, am văzut”, a povestit un martor. ”Era haos înăuntru. Intra cine vrea, ieşea. Care cum putea fugi cu copilul în braţe. Am văzut că a ieşit din spital cu copiii mici în pături, băgaţi. Erau adunate toate cadrele medicale în hol, pe jos, era plin. Pacienţi, cadre medicale, toţi strânşi în holul de jos, la intrare.” a relatat un martor.
”Avem la...născut astăzi. Sperăm să fie bine”, a povestit o femeie.
Au fost evacuati 329 de pacienţi, 40 doar de la etajul patru, spitalul având 9 etaje. Bolnavii au fost relocati pe alte secţii din spital. Din totalul pacienţilor evacuaţi, 102 sunt copii, 57 dintre ei nou-născuţi. ”La sosirea noastră era o parte dintre pacienţi evacuaţi şi autoevacuaţi. De asemenea, şi noi am evacuat o parte dintre aceştia.”, a declarat Alin Găleată, ISU Suceava.
Incendiul, care a cuprins un salon de 20 de metri pătraţi, a fost lichidat în 10 minute, pompierii lucrând apoi la indepartarea efectelor acestuia, o oră mai târziu fiind dezactivat şi planul roşu de intervenţie. ”Nu avem victime, din fericire. Sperăm ca până dimineaţă să fie aerisite etajele superioare să poată revenii înapoi bolnavii”, a spus Gheorghe Flutur - președinte CJ Suceava.
”Managerul spitalului împreună cu toată conducerea spitalului procedează la evaluarea situaţiei mediale. Se evaluează dacă fiecare pacient este în deplină siguranţă. Nu sunt afectaţi pacienţi afectaţi fizic de incendiu”, a explicat Irina Vasilciuc, administrator public județul Suceava.
Din păcate, acest nou incendiu este doar unul dintr-o serie foarte lungă de astfel de evenimente care s-au petrecut de la începutul pandemiei. Pe 14 noiembrie, 2020, lua foc spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Zece oameni au fost ucişi de flăcări. Alţi cinci pacienţi care au fost transferaţi au murit ulterior.
În ianuarie 2021, lua foc şi spitalul Matei Balş din Capitală. Dintre pacienţii mutaţi de urgenţă, 20 şi-au pierdut viaţa. Alte incendii cu victime au avut loc la Constanţa şi Ploieşti, anul trecut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰