Antena Meniu Search
x

Video Antrenorul sârb Dalibor Destanovic a murit subit, la 47 de ani, chiar pe teren. De ce a venit ambulanţa fără medic: "Primul ajutor era foarte important"

La Focşani, un antrenor de baschet a murit subit la 47 de ani chiar în timpul unui meci. Bărbatul a făcut infarct şi s-a prăbuşit pe teren, în faţa elevilor şi spectatorilor din Focşani. Martorii acuză Salvarea că a ajuns cu întârziere şi fără medic. Serviciul de Ambulanţă Vrancea susţine însă că, în momentul tragediei, un singur doctor era pe tură şi se afla la alt caz.

de Adrian Obreja

la 05.04.2023, 21:29

Vezi și

De lângă banca tehnică, Dalibor Destanovic sau Dixon, aşa cum era poreclit, îşi încurajează elevii, juniori ai echipei Phoenix Galaţi. Le dă indicaţii în timpul meciului de baschet care a avut loc ieri, la Focşani.

Antrenor mort în timpul meciului

Imaginile filmate de un spectator surprind momentul în care bărbatul se prăbuşeşte, din senin. Arbitrul opreşte partida, iar jucătorii, cei din staff-ul tehnic dar şi un asistent medical fug într-un suflet spre el. Antrenorul era deja în stop cardiorespirator. "Ce-a păţit, mă? Văleu, văleu! Chemaţi salvarea!", strigă martorii.

"L-am întors pe o parte, crezând că e o criză. Am văzut că tensiunea e zero şi am început manevre de resuscitare până a venit echipajul de la ambulanţă", povesteşte Liviu Romeo, asistent medical.    

Pe acelaşi subiect

Minutele care ar fi putut să îi salveze viaţa lui Dalibor Destanovic

Primul apel la 112 a fost în jurul orei 16 şi 2 minute. Salvarea ar fi ajuns după patru minute, deşi martorilor li s-a părut mult mai mult. Iar în ea era tot un asistent şi nu un medic. "După 10-15 minute a venit ambulanţa", estimează Mihai, martor. "Am sunat din nou, să întreb de ce au trimis ambulanţa fără medic pentru că de la primul apel le-am spus că este în stare de inconştienţă. Mi s-a răspuns urât la telefon, spunând că nu au medic şi atât", spune Iuliana, martoră.

Serviciul de Ambulanţă Vrancea dă vina pe lipsa de personal. "La solicitare s-a alocat resursă cu asistent medical pentru că singurul echipaj de urgenţă cu medic în serviciu, la ora respectivă, era deja alocat la o altă solicitare", a declarat Gabriela Moroş, SAJ Vrancea.

"Primul ajutor era foarte important, adică acele mişcări în primele clipe. Sigur că şi ambulanţa la timp, probabil echipată performant, cu un medic", crede Florin Nini, preşedinte Phoenix Galaţi. Manevrele de resuscitare au continuat şi în drum spre spitalul din Focşani. La 30 de minute după ce a fost văzut şi de un doctor de la Urgenţe a fost declarat decesul.

Un ultim omagiu adus antrenorului sârb

Ultimii şase ani din viaţă, antrenorul sârb i-a dedicat juniorilor din Galaţi. Dusese echipa până la turneul final al Campionatului Naţional Under 16. "Jobul meu aici nu este doar să le arăt copiilor cum joacă baschet copiii din Serbia. Vreau să le arăt şi antrenorilor români de aici, de la acest club, cum antrenăm în Serbia", spunea Dalibor Destanovic, antrenor.

Copiii antrenaţi de Dalibor Destanovic au ţinut azi un moment de reculegere. "Sportivii clubului de baschet din Galaţi continuă turneul naţional la care participă şi astăzi joacă în aceeaşi sală în care a avut loc ieri tragedia", spune Adrian Obreja, reprorter Observator.

Poliţia a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi pentru neluarea şi nerespectarea măsurilor de securitate în muncă. Trupul antrenorului va fi repatriat în Serbia, unde va fi înmormântat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Antrenorul sârb Dalibor Destanovic a murit subit, la 47 de ani, chiar pe teren. De ce a venit ambulanţa fără medic: "Primul ajutor era foarte important"