Antena Meniu Search
x

Apelul la rugăciune al Patriarhului Daniel pentru încetarea secetei devastatoare din România

Patriarhul Daniel a făcut un apel la rugăciune, în contextul secetei care a distrus mii de hectare de teren agricol și a uscat lacuri și râuri pe care nu demult curgea apă. Dunărea scade îngrijorător, în tot mai multe localităţi apa se dă cu porţia, iar fermierii cer autorităţilor să nu mai folosească sistemul antigrindină, despre care ei cred că opreşte nu numai gheaţa, ci şi ploaia. Ca şi cum seceta cumplită nu ar fi fost suficientă, puţinele culturi care au mai rămas în picioare sunt acum atacate de lăcuste. O astfel de secetă în România nu a mai fost de 30 de ani.

de Redactia Observator

la 08.07.2022, 15:25

femeie care se roagă
Apelul la rugăciune al Patriarhului Daniel pentru încetarea secetei devastatoare din România - Basilica.ro

"În contextul foarte îngrijorător, creat de seceta care afectează masiv agricultura şi alte domenii de activitate, Patriarhia Română adresează un îndemn părintesc către toate Eparhiile sale, pe teritoriile cărora seceta persistă, să oficieze rugăciunile care se rostesc stăruitor la vreme de secetă.

Aceste rugăciuni speciale se citesc în biserici sau pe câmp, pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie liniştită, spre buna rodire a pământului. Este, așadar, absolut necesar ca în asemenea împrejurări să cerem ajutorul lui Dumnezeu prin rugăciune stăruitoare, deoarece Dumnezeu <<face să răsară soarele peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi>> (Matei 5, 45)", a transmis Patriarhia Română.

Imagini apocaliptice cu seceta din România: fântâni goale, râuri secate și pământ pârjolit. Nu a mai fost așa de 30 de ani

România se usucă. Ne confruntăm cu o secetă cum n-a mai fost în ultimii 30 de ani. Râurile se evaporă pur şi simplu, câmpurile se aprind din cauza temperaturilor record, iar agricultorii sunt disperaţi. Tot ce au semănat este acum pârjolit.

Pe acelaşi subiect

Râurile Putna şi Şuşiţa din Vrancea, pe care nu demult curgea apă, s-au transformat în deşert din cauza secetei cumplite. Imaginile sunt de a dreptul apocaliptice.

Ion Cotigă, viceprimar comuna Vînători: Totul este pârjolit. O asemenea situaţia nu am mai întâlnit. De 30 de ani n-a mai fost o vară aşa secetoasă.

Apa îi ajuta pe agricultori să-şi irige culturile. Fără ea, porumbul n-are mai mult de două palme, iar rădăcinile sunt arse.

În județul Satu Mare, din cauza secetei, lacul de la Moftinu Mic a secat. Practic, a dispărut un luciu de apă de peste 100 de hectare. Locul este arie naturală protejată de interes internațional.

Şi animalele din bătătură suferă din cauza secetei. Râurile s-au transformat în pajişte şi nu mai au unde adăpa

Din cauza temperaturilor care bat record după record, un câmp s-a aprins în Galaţi. Hectare întregi cu grâu au fost pârjolite. Oamenii au fost martori neputincioşi ai vâlvătăii care le ameninţa casele. Pompierii sosiţi de urgenţă au făcut faţă cu greu flăcărilor care ajungeau până la cer. Vântul puternic a întețit şi mai mult focul. 

Agricultorii din Bacău sunt şi ei deja resemnaţi. Tot ce au semănat în primăvară este pierdut. Ploile la care speră agricultorii vin în această perioadă cu vijelii care mătură totul în cale şi grindină.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Apelul la rugăciune al Patriarhului Daniel pentru încetarea secetei devastatoare din România