Video "Au venit cu intenţii rele: să ne împingă sub 5.000 de locuitori, ca să ne poată desfiinţa". Un primar din Bihor, reclamat că a "umflat" rezultatele recensământului
Datele Recensământului ar fi fost trucate într o comună din Bihor. Şi asta pentru că autorităţile locale se temeau ca localitatea să nu fie desfiinţată, dacă sunt prea puţini la număr. Acum angajaţii INS, bat din poartă în poartă, şi caută toţi oamenii care apar în acte.
Recenzor: Casa 388 nu ştiţi unde o putem găsi?
Sătean: Nu ştiu să fie aici.
Mai bine de jumătate de oră, recenzorul a cautat casa din Lugaşu de Jos cu numărul 388. Însă fără succes. "Sunt locuinţe care încă nu le-am găsit, dar sper să le găsesc. Am înţeles că a ieşit în jur la 150% populaţia Lugaşului şi trebuie refăcut din nou că n-ar fi în regulă", a declarat Monica Secară, recenzor.
- Sătean: Am înţeles că la fiecare casă sunt dublate numerele. Cel puţin dublate.
- Reporter: Concret, ce s-a întâmplat în cazul tău? Tu locuieşti la numărul ... ?
- Sătean: La numărul 355. Şi a apărut 355 per A şi per B.
- Reporter: Şi în realitate?
- Sătean: În realitate e 355.
- Alarmant: De ce nu mai fac românii copii? În 2100 populaţia României va fi de doar 14 milioane
- Recensământ 2022. Comuna din România în care numărul locuitorilor a explodat în 20 de ani. De la 6.000 la...
- Românii care nu s-au recenzat nu vor mai fi amendaţi până la urmă. Autorităţile i-au ameninţat cu sancţiuni...
"În curtea şcolii apăreau 209 C, 209 D şi 209 M. În condiţiile în care în realitate e 209 B. Atât. Deci practic în curtea şcolii mai apăreau trei case, trei ceva ... Trei numere", a declarat Loredana Berzovan , director şcoală. Verificările recensământului făcut în Lugaşu de Jos l-au alarmat pe edil, care a postat pagina de Facebook a comunei un mesaj prin care îi îndemna pe oameni să nu vorbească cu recenzorii. Pozele şi mesajul au fost şterese ulterior.
"Oamenii au fost foarte reticenţi cu privire la deschiderea uşii. Toţi au motivat că a fost primarul din casă în casă şi le-a spus să nu deschidă uşa. Din păcate am ajuns să ieşim în teren cu ajutorul echipajelor de Poliţie. Ne-am descurcat foarte greu", a declarat Gabriel Borbandi, director Direcția județeana de statistică Bihor. "Din prima zi de postrecensământ, postrecenzorii au apărut la uşa cetăţenilor cu doi poliţişti. Mi se pare foarte deplasat. Eu zic că oamenii nu sunt infractori", a declarat Şorban Levente, primar Lugaşu de Jos.
Recenzorii primăriei sunt supectaţi că ar fi înregistrat oameni din alte localităţi la adrese care nici măcar nu existau. Primarul s-ar fi speriat că localitatea va fi comasată cu altele dacă are sub 5.000 de locuitori. "Au venit cu intenţii destul de rele. Eu zic să ne împingă sub 5.000 de locuitori, ca să ne poată desfiinţa. Cam asta e ideea, zic eu", a declarat Levente Șorban, primar Lugașu de Jos. "S-a discutat despre importanţa deosebită a acestei acţiuni, şi anume importanţa pe următorii 10 ani cu privire la finanţarea unităţilor administrati-teritoriale, cu privire la determinarea şi dezvoltarea localităţilor, cu privire la orice, inclusiv înfiinţări de şcoli. Cert este că, într-adevăr, sunt diferenţe", a declarat Romi Mihăescu, secretaretarul general al Institutului de Statistică Bucureşti. Mâine, 19 august, este ultima zi de verificări în acastă localitate, iar apoi se vor confrunta datele. În funcţie de rezultat, poliţiştii vor face propriile cercetări.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰