Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Autorul jafului armat din Iaşi, de negăsit. De ce au apăsat târziu angajaţii băncii butonul de panică

E alertă în toată ţara, după un jaf armat la o bancă din Iaşi. Un individ extrem de periculos umblă liber pe străzi, înarmat. De o zi şi o noapte îl caută poliţia. Bărbatul deghizat a crezut că va da o spargere ca-n filme, dar planul i-a eşuat. Bancomatele nu erau alimentate, iar sucursala nu operează cu bani cash. Individul a plecat cu mâna goală. Nu e clar de ce angajaţii n-au apăsat butonul de panică şi au sunat la 112 abia la jumătate de oră de când hoţul a plecat din bancă. 

de Clara Mihociu

la 27.09.2024 , 19:19

Îmbrăcat în sacou, cu faţa ascunsă sub o şapcă neagră, ochelari mari de soare şi o mustaţă falsă, individul, care are în jur de 40 de ani, potrivit anchetatorilor, intră în sediul băncii din centrul Iaşului. E sfârşit de program, iar înăuntru sunt trei angajaţi. Camerele de supraveghere îi surprind mişcările. Scoate din borsetă un pistol şi îi ameninţă pe oameni - le cere toţi banii din sucursală. "În acel moment, în bancă nu se aflau bani. Le-a cerut telefoanele mobile ca să nu anunţe poliţia", a declarat Mihai Svalja, comisar șef adjunct IPJ Iaşi.

Bancomatele nu erau alimentate

Când află că n-au casierie, îndreaptă arma spre unul dintre funcţionari şi îl forţează să deschidă ATM-urile. Bancomatele nu erau alimentate, iar individul pleacă fără niciun leu. Cel mai probabil a crezut că atm-urile sunt pline cu bani, încărcate fix înainte de jaf. În jur de 15 minute durează totul. În mod ciudat, angajaţii nu apasă butonul de panică imediat, aşa că asta îi oferă hoţului un avans de cel puţin 35 de minute ca să-şi piardă urma.  

Vezi și

"Pe moment au fost foarte speriaţi, după ce şi-au mai revenit au anunţat la sediul central la Municipiul Bucureşti, care la rândul lor au sesizat inspectoratul. Repet, au fost foarte speriaţi", adaugă Mihai Svalja, comisar șef adjunct IPJ Iaşi.

Pe acelaşi subiect

Stresul le-ar fi întârziat angajaţilor reacţia promptă

Potrivit legii, butonul de panică se activează imediat după ce autorul unui posibil jaf părăsește locul faptei. În acest caz, însă, stresul le-a întârziat angajaţilor reacţia promptă, spun reprezentanţii băncii. Banca nu are paznic, iar unitatea este monitorizată video de la distanţă. Nu se ştie încă de ce nimeni nu a văzut, în timp real, ce se întâmplă în sediu. Criminaliştii au împânzit sediul băncii, au  adunat amprente şi au ridicat probe care să-i ajute să-l identifice. Oamenii din zonă sunt speriaţi mai ales că individul e înarmat

"Am vrut să depun nişte bani şi nu mi s-a dat voie na, era poliţie cât încape. M-am speriat şi eu ca toată lumea văzând ambulanţă, poliţie", spune o localnică. "Nu, nu l-au prins, dar am văzut maşini de poliţie care merg pe bulevard şi probabil încă îl caută", adaugă un localnic.

În paralel, poliţiştii au făcut baraje în căutarea lui. Astfel de filtre au fost organizate la toate ieşirile din oraş. Şoferii au fost traşi pe dreapta, verificaţi şi sfătuiţi să anunţe poliţia dacă văd vreo persoană suspectă. După o noapte şi o zi de căutări, individul este încă liber. Azi, sediul băncii a fost închis, iar cei care au avut nevoie să facă operaţiuni au fost redirecţionaţi către alte sucursale. 

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Întrebarea zilei
Aţi reuşit să prindeţi fonduri în programul Casa Verde?
Observator » Evenimente » Autorul jafului armat din Iaşi, de negăsit. De ce au apăsat târziu angajaţii băncii butonul de panică