Antena Meniu Search
x

Sute de credincioși s-au călcat în picioare de Bobotează, pentru o sticlă de agheasmă

În zi sfântă, de Bobotează, credincioşii au uitat de evlavie şi s-au călcat în picioare pentru o sticlă de agheasmă. Sau pentru un butoi, în cazul celor care au vrut să-şi spele şi maşina cu apă sfinţită.

de Redactia Observator

la 06.01.2020, 21:07

Vezi și

În zi sfântă, de Bobotează, credincioşii au uitat de evlavie şi s-au călcat în picioare pentru o sticlă de agheasmă. Sau pentru un butoi, în cazul celor care au vrut să-şi spele şi maşina cu apă sfinţită. La Constanţa, crucea aruncată în apă a fost furată, iar la Iaşi, cea din crengi de brad a fost devastată în câteva secunde. 

"Nu vă urcaţi pe femeia asta! O călcaţi în picioare! Doamne!".

După slujba de Bobotează, ascultată cu emoţie şi evlavie, credincioşii au pornit ca la război pentru o creangă de brad. La Iaşi, crucea din cetină a fost distrusă în câteva minute: "Ce faceţi cu crenguţa? Nu ştiu încă. O să o întreb pe mama mea că e prima dată când vin aici".

A fost bătaie şi pe rândurile din faţă. Bărbaţii puternici şi-au făcut loc prin mulţime ca Înaltpreasfinţitul să-i stropească cu agheasmă. 

Apoi au plecat cu sacoşe pline cu bidoane de apă sfinţită. Cu ea, unii şi-au stropit maşinile de lux: "Doamne-ajută! Fără accidente!".

După ce au luat apa sfinţită, au venit să ia masa direct din portbagaj. Nu au lipsit de aici nici buturelul de porc sau cozonacul. Ne spuneau că un astfel de cozonac cântăreşte cinci kilograme. La un metru.

În Târgovişte, oamenii s-au năpustit asupra butoaielor, iar jandarmii n-au ştiut cum să-i mai împace: "Domnu' jandarm, daţi-i la o parte, dom'ne, că nu iau după ei de-acolo".

La Constanţa, au fost pregătite 200.000 de sticle cu apă. Au venit doar 7000 de credincioşi, iar oamenii s-au bătut pe ele.

Una dintre participante spune că "pentru mine este ceva cutremurător. Sunt foarte bolnavă, dar Dumnezeu nu m-a lăsat şi m-a ajutat să ajung".

Cel mai aşteptat moment, aruncatul crucilor în mare, i-a dat emoţii Arhiepiscopului Tomisului. Valurile au încercat să răstoarne barca pneumatică.

Printre cei care s-au aruncat în apă după cruce este şi Antoanela, studentă la medicină şi campioană la triatlon. Spune că a reuşit să prindă crucea, dar i-a fost furată de un tânăr. De aici, a izbucnit scandalul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Tânărul acuzat că a furat crucea spune că "am pus mâna pe ea, dar fiind apa foarte rece nu am putut să o ridic, a venit peste mine, a zis că a luat crucea. Şi de aici a plecat un alt scandal, prin bruscări, prin lovituri".

Mii de oameni s-au înghesuit şi în Bucureşti, pe Dealul Patriarhiei, să ia apă sfinţită. 

Dacă în anii trecuţi, crucea era din gheaţă, anul acesta este ornată cu cetină şi flori albe care sunt semnul purităţii şi al păcii.

La ţară, există un alt obicei, ca oamenii să îşi boteze caii.

Boboteaza simobolizează momentul în care Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului. Apa sfinţită este dusă acasă şi păstrată tot anul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Sute de credincioși s-au călcat în picioare de Bobotează, pentru o sticlă de agheasmă