Antena Meniu Search
x

Video București, capitala europeană cu cei mai puţini arbori. Soluția gândită de specialiştii de mediu pentru poluarea provocată de mașini

Poluarea unei maşini şi oxigenul produs de jumătate de copac. Asta respiră în fiecare zi un localnic din Bucureşti, capitala europeană cu cei mai puţini arbori. Iar lupta este pierdută, spun specialiştii de mediu. Singura soluţie ar fi ca autorităţile să interzică circulaţia maşinilor poluante în oraş. Şoferii nu vor renunţa, însă, la automobile, dacă transportul în comun nu le oferă confort şi deplasări rapide.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 07.11.2023, 20:07

Vezi și

Doar 20% din suprafaţa Bucureştiului este verde. Asta înseamnă că unui localnic îi revine o jumătate de copac. Şi noxele unei maşini întregi.

Andreea Milea, reporter Observator: La o distanţă de 7.000 km, o maşină produce o tonă de dioxid de carbon. Poluarea nu este cu mult mai scăzută nici la motociclete, care produc mai bine de jumătate de tonă de dioxid de carbon. Sunt distanţe pe care în mod normal, un şofer le parcurge într-un an, doar că bucureştenii spun ca parcurg o astfel de distanta într-un timp mult mai scurt.

Efectele poluării nu pot fi anulate de spaţiile verzi, mult prea puţine în Bucureşti.

Oana Neneciu, expert în calitatea aerului: Între momentele în care orașul nu e poluat și atunci când dimineaţa toată lumea pleacă la scoală și la muncă, valorile se dublează cel puţin la particulele în suspensie, pm2,5 si pm10.

Pe acelaşi subiect

Cei din Sectorul 1 respiră oxigen de la 2 arbori şi jumătate

Pentru că jumătate din pădurea Băneasa se află în Bucureşti, locuitorii dintr-un singur sector se pot bucura de ceva mai mult spaţiu verde pe cap de locuitor.

Cei din Sectorul 1 respiră oxigen de la 2 arbori şi jumătate. Cel mai rău stau locuitorii din sectoarele 2, 3 şi 5 acolo unde este o jumătate de arbore pe cap de locuitor. În toată capitala sunt mai puţin de două milioane de copaci la un milion şi jumătate de maşini. Specialiştii de mediu spun că pentru a anula poluarea produsă de maşinile din Bucureşti este nevoie de 25 de milioane de arbori.

Andrei Coşuleanu, specialist în protecția mediului: Pentru a diminua, echivala impactul unei maşini avem nevoie de aproximativ 15, 17 arbori maturi. Obiectivul nostru este de a decongestiona traficul nu de a încerca să echivalăm arborii cu maşinile din oraşe. Nu vom putea niciodată să echilibrăm acest lucru. Este un război pierdut.

Ultima analiză a calităţii aerului din Bucureşti arată că cea mai poluată lună este februarie, din cauza traficului auto şi a centralelor termice care funcţionează intens. Iar ziua cu cel mai toxic aer este 14 februarie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » București, capitala europeană cu cei mai puţini arbori. Soluția gândită de specialiştii de mediu pentru poluarea provocată de mașini