Antena Meniu Search
x

Video Catastrofă ecologică pe Argeș, mii de pești morți din cauza deversărilor. Pescuitul interzis în zona Podului Clăteşti din judeţul Călăraşi

Valuri de peşti morţi şi o spumă suspectă. Asta au văzut pe râul Argeş pescarii şi oamenii din zona Podului Clăteşti din Călăraşi.  În urma reclamaţiilor, Garda de Mediu şi cei de la Apele Române au mers în control şi au luat probe pentru analiză. Până la sosirea rezultatelor, oamenii sunt sfătuiţi să nu consume peştele din râu. 

de Redactia Observator

la 20.06.2023, 21:32

Vezi și

Dezastru natural pe râul Argeş, în Călăraşi. Localinicii care obişnuiesc să pescuiască acolo au filmat peşti morţi, duşi de valuri spre Dunăre în râu. Se întâmplă frecvent, spun oamenii, din cauza deversărilor. În urm reclamaţiilor, garda de mediu şi cei de la Apele Române au fost în control şi au luat probe pentru analiză. Până atunci, pescarii ar trebui să se oprească din a consuma peştele prins din râu.

Cristina Filip, reporter Observator: "O dată la câteva luni, spun localnicii, aici în zona podului Clăteşti din Călăraşi, apa râului Argeş se umple de o spumă de culoare albă sau roz, venită din amonte. Odată cu ea şi dezastrul natural. Sute de peşti morţi care plutesc deasupra apei sunt duşi de curenţi către Dunăre."

O imagine care din păcate a devenit obişnuinţă, atâta timp cât nimeni nu ia măsuri. 

Localnic: "Ieri am văzut spumă."  

Pe acelaşi subiect

Reporter: "Ce culoare era?"

Localnic: "Albă."

Reporter: "Şi vreun miros specific?"

Localnic: "A detergent."

Localnic: "Găseşti peşti mici, mari, de toate rasele găseşti pe jos, leşinaţi pe mal, cu burţile în sus. Era atâta spuma, de jumătate de metru. Acum un an şi ceva era roz, anul trecut albă, toată albă, jumătate de metru."

Reporter: "Şi de ce nu fac oamenii sesizări?"

Localnic: "Cine? Vine ăla prinde un peşte, mănâncă o dată. Dintrodată nu moare nimeni, din a doua a treia moare lumea." 

Grănicerii au dat alarma

Cei care au dat alerta au fost poliţiştii de frontieră, care au trimis informări către prefectura din Călăraşi. Echipe mixte formate din comisari de la Garda de Mediu, Direcţia Sanitar Veterinară şi Apele Române au mers în teren însoţite de jandarmi. 

Andrei Corlan, şef Garda de Mediu: "La momentul vizitei în teren nu era niciun factor prezent care să ofere indicii despre sursa poluătii. Din acest motiv au fost prelevate probe, inclusiv de la staţia e epurare a localităţii Budeşti. Sunt suspiciuni de deversări ilegale  dar analizele le vor confirma."

Valentin Barbu, prefect Călăraşi: "Vom vedea dacă sursa de poluare a fost exclusiv pe cursul râului Argeş sau provine din zona râului Dâmboviţa, din Capitală sau alte localităţi. E posibil şi din zona unor agenţi economici, dar nu m-aş hazarda în acest moment."

Buletinul cu rezultatele ar urma să vină în maximum 5 zile. Până atunci pescuitul este interzis. Teoretic, pentru că practic oamenii îşi pun viaţa în pericol şi continuă să mănânce peşte din râu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Evenimente » Catastrofă ecologică pe Argeș, mii de pești morți din cauza deversărilor. Pescuitul interzis în zona Podului Clăteşti din judeţul Călăraşi