Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce este Bibaniada de fete, tradiţia lipovească de Rusalii, din satul Mila 23. Totul a pornit ca o întrecere a localnicelor şi turistelor

Tradiţie lipovenească, ieri, în ziua de Rusalii, în satul Mila 23. Îmbrăcate în straie populare, zeci de doamne şi domnişoare au cântat şi au dansat. Totul a avut loc în cadrul competiţiei "Bibaniada de fete", singura de acest gen, ajunsă deja la a patra ediţe.

de Redactia Observator

la 24.06.2024 , 08:55

La fel ca-n fiecare an, la finalul perioadei de prohibiţie, echipele formate din câte două femei au mers la pescuit de biban pe canalele Dunării. Iar ulterior a urmat o adevărată demonstraţie culinară, spre încântarea tuturor celor prezenţi la eveniment.

Bibaniada fetelor de la Mila 23

Bibaniada a pornit iniţial ca o întrecere a localnicelor şi turistelor, însă, în timp, evenimentul s-a transformat într-un adevărat festival, cu dansuri şi cântece tradiţionale dunărene. 

Vezi și

”Bibaniada este o tradiție generată de o altă tradiție; obiceiul femeilor din Mila 23 de a ieși la pescuit de biban a devenit, de 4 ani, prilej de festival anual în Deltă.

Doamnele care vizitează Mila 23 în această perioadă au ocazia să facă echipă cu doamnele locului și să intre în competiția pescărițelor. Este evident că avem nevoie de tradiții noi, care să se potrivească vremurilor noi, păstrând însă legătura cu ce era valoros în vremurile vechi. Așa se întâmplă, de altfel, și cu frumoasele tradiții culinare, care au generat Punctele Gastronomice Locale – o activitate economică relativ nouă, care sperăm să ajungă din ce în ce mai răspândită și mai profitabilă. Dacă ratați acum, în iunie, competiția pescărițelor și deliciile pescărești asociate, vă așteptăm la început de septembrie la Tulcea, la conferința națională a Punctelor Gastronomice Locală ce va avea loc în timpul Festivalului Ivan Patzaichin”. a declarat pentru presa locală Teodor Frolu, vice-președinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Evenimente » Ce este Bibaniada de fete, tradiţia lipovească de Rusalii, din satul Mila 23. Totul a pornit ca o întrecere a localnicelor şi turistelor