Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce prevede legea pentru doborârea dronelor rusești. Situațiile în care România va putea să deschidă focul

Ministerul Apărării Naţionale a pus în transparenţă, luni, proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care permite doborârea dronelor care intră ilegal pe teritoriul ţării. Proiectul prevede că vehiculul aerian care intră în spaţiul aerian national poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale şi/sau aliate partenere.

de Redactia Observator

la 28.10.2024 , 18:27

drone românia Ce prevede legea pentru doborârea dronelor rusești. Situațiile în care România va putea să deschidă focul - Profimedia Images / Observatoe

Potrivit proiectului, vehiculul aerian care intră în spaţiul aerian național poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale şi/sau aliate partenere.

Forţele şi mijloacele aeriene aparţinând statelor aliate sau partenere pot participa la această operaţiune, potrivit proiectului, în conformitate cu tratatele de apărare colectivă la care România este parte, sau potrivit tratatelor bilaterale privind acordarea reciprică de garanţii de securitate.

Împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spaţiul aerian national pot fi luate următoarele măsuri:

Articolul continuă după reclamă

- stabilirea poziţiei aeronavei, a legăturii radio şi a identităţii acesteia,

Pe acelaşi subiect

- transmiterea de la sol a informaţiilor şi dispoziţiilor către pilotul aeronavei, în vederea utilizării autorizat a spaţiului aerian national,

- interceptarea aeronavei care continua să utilizeze neautorizat spaţiul aerian national al României,

- executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare,

-executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare

- executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă.

Aeronava fără pilot la bord care trece illegal frontiera de stat a României şi zboară în spaţiul aerian national fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi luat sub control.

Măsurile sunt luate cu mijloace adecvate, în raport cu nivelul ameninţării, în limitele dreptului internaţional aplicabil, după ce au fost luate în considerare toate circumstanţele specific ale evenimentului şi ţinând cont de prioritatea protejării vieţii persoanelor, ultima soluţie posibilă dispusă fiind distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautorizat spaţiul aerian national.

În cazul în care o aeronavă militară străină atacă o aeronavă interceptoare, decizia de executare a focului de nimicire este luată de pilotul aeronavei interceptoare sau de liderul formaţiei de aeronave interceptoare.

În situaţia pierderii comunicaţiilor cu serviciile militare de supraveghere şi control utilizare spaţiu aerian, dacă aeronaval militară străină continua utilizarea neautorizată a spaţiului aerian national şi nu execute instrucţiunile şi dispoziţiile transmise sau efectuează manevre pentru o poziţie favorabilă de atac împotriva aeronavei interceptoare, decizia de executare a focului de nimicire este luată de pilotul aeronavei interceptoare sau de liderul formaţiei.

Dreptul de a ordona sau aproba măsura dobărârii dronelor îl au persoanele cu drept de decizie stabilite prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Pentru forţele şi mijloacele care acţionează în cadrul Sistemului Integrat de Apărare Aeriană şi Antirachetă NATOm măsura se dispune de către persoanele autorizate prin documentele de planificare NATO.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Şoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamaţi în aplicaţia Poliției. Vi se pare o idee bună?
Observator » Evenimente » Ce prevede legea pentru doborârea dronelor rusești. Situațiile în care România va putea să deschidă focul