Antena Meniu Search
x

Video Cel mai ambiţios proiect al statului va fi funcţional în 2024: cum vom putea obţine toate actele necesare printr-un singur click

Intrăm în rândul ţărilor civilizate şi scăpăm de cozi interminabile şi timp pierdut la ghişee atunci când avem nevoie de diverse acte personale. De exemplu certificatul de naştere va fi la un click distanţă şi nu va mai trebui să mergem uneori şi sute de kilometeri ca să obţinem unul. Şi certifcatele de casatorie, divorţ sau deces se vor elibera online. Totul însă de anul viitor.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 22.11.2023, 20:28

Vezi și

Cozile bat tehnologia şi în acest an. Dar de la anul timpul pierdut la ghișeu ar trebui sa devina istorie de anul viitor, când vom putea sa obținem certificatele de nastere, căsătorie, divorț și deces online. Formularele vor putea fi completate și încărcate pe noua platforma, iar taxele plătite online. Aproape 70 de milioane de acte de stare civilă au fost deja digitizate.

Guvernanţii vor ca 60% din serviciile publice din România să fie la un click distanţă în 3 ani

Cel mai ambiţios proiect al statului este cloud-ul guvernamental, o platformă prin care bazele de date ale 80 de instituţii ale statului vor fi interconectate şi care ne va scăpa de birocraţie. "Omul va putea sa-si faca platile de taxe catre stat, sa vada exact cu cat a contribuit, cand ii expira documentele de identitate, sa aleaga direct de pe telefon reinnoirea doc si sa-si faca doar o programare penru acea poza", a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Digitalizării.

Pentru început, 30 de baze de date vor migra în cloudul guvernamental. Platforma va fi conectată cu ghişeul.ro pentru plata taxelor şi impozitelor, dar şi cu ROeID, aplicaţia care asigură identitatea digitală, prin intermediul căreia se vor putea  accesa toate serviciile publice online. "Odata ce vom digitaliza administratia si vom simplifica relatia cu statul automat costurile statului cu resursa umana vor scadea", a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Digitalizării. 4,4 miliarde de euro oferă Comisia Europeană României pentru digitalizarea serviciilor publice.

"Ne propunem ca 80% din populaţie să deţină cel puţin competenţe digitale de bază până în 2030. Comparativ cu ce avem azi, doar 54% au abilităţi digitale de bază", a declarat Iliana Ivanova, comisar european pentru Inovaţie, Cercetare şi Cultură. Ţara noastră este codaşa Europei. Două treimi dintre români folosesc internetul doar pentru divertisment și rețele sociale. "Romania e tara extremelor, avem foarte multe talente, infrastructura foarte buna, insa ramanem in urma. Romania trebuie sa recupereze acest decalaj rapid", a declarat Victor Negrescu, europarlamentar. Guvernanţii vor ca 60% din serviciile publice din România să fie la un click distanţă în 3 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Evenimente » Cel mai ambiţios proiect al statului va fi funcţional în 2024: cum vom putea obţine toate actele necesare printr-un singur click