Antena Meniu Search
x

Video Certificatul verde va deveni obligatoriu acolo unde rata de infectare e între 3 şi 6 la mia de locuitori. Setul complet de reguli ce trebuie respectat şi unde se va aplica

Certificatul verde va deveni obligatoriu în localităţile cu rata de infectare între 3 şi 6 la mia de locuitori. Practic, doar cei vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală vor putea participa la evenimente private, concerte, spectacole de teatru sau săli de fitness. Există însă şi locuri în care au voie exclusiv cei vaccinaţi: în baruri, cluburi, discoteci şi la sălile de noroc.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 16.09.2021, 19:36

Vezi și

Cu certificatul la vedere. Aşa vom intra în curând la nunţi, spectacole, restaurante, cinematografe sau la piscine interioare, în toate localităţile unde incidenţa este mai mare de 3 la mie. Un angajat al localului va verifica pe telefon documentul şi va putea să vadă dacă persoana din faţa sa a fost vaccinată, are un test negativ valid sau a trecut deja prin boală. În cazul celor vaccinaţi, aplicaţia va avertiza şi dacă nu au trecut 10 zile de la completarea schemei de imunizare. Deocamdată însă nunţile şi botezurile sunt în aer până ce măsurile nu trec de Guvern.

Cum afectează decizia evenimentele deja programate

"Noi avem 11 nunţi programate în judeţul Ilfov. Deocamdată, suntem uşor sub 3 la mie. Sunt zeci de mii de nunţi într-un weekend la nivel de România, sute de nunţi sunt în acest posibil colaps de 3 la mie şi nu există încă un cadru legal", a declarat Alin Caraman, preşedintele Asociaţiei furnizorilor din industria Nunţilor. "Duminică o să am un eveniment. Am informat invitaţii pe care îi avem să încurajeze toţi musafirii să îşi facă un test PCR, un test antigen şi i-am încurajat să se vaccineze. În momentul în care trecem de 3 la mia de locuitori automat vor avea voie doar cei cu vaccinul", spune Augustin Dobre, managerul unui restaurant din Mamaia. "Cu toţii ne temem că activitatea restaurantelor ar putea fi din nou oprită. Măsura anunţată astăzi este una care poate fi acceptată de operatorii din Horeca. Evident că se crează într-un fel discriminare între consumatorii de servicii publice sau de turism", a declarat Corina Martin, reprezentant HORECA.

Potrivit hotărârii care a trecut astăzi de CNSU, în localităţile în care incidenţa este cuprinsă între 3 şi 6 la mie, activitatea în baruri, cluburi şi discoteci va fi permisă la o capacitate de 30%, în intervalul ora 05.00 - 02.00, doar pentru persoanele vaccinate. Aceleaşi reguli se aplică şi în sălile de jocuri, dar capacitatea este de până la 50%. Cinematografele şi sălile de spectacol în localităţile cu peste 3 la mie vor putea funcţiona la cel mult jumătate din capacitate. Iar la concerte şi spectacole în aer liber pot participa cel mult o mie de persoane. În ambele cazuri, participanţii trebuie să aibă masca de protecţie şi certificatul verde.

Peste 4.400 de cazuri noi de infectare au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. 741 de persoane sunt în acest moment în stare gravă, internate la terapie intensivă. Dintre aceştia, 12 sunt copii. De ieri până astăzi, 71 de oameni înfectaţi cu Covid au murit. Conform raportării de astăzi, judeţele cu cea mai incidenţă sunt Satu Mare, unde sunt 2,79 cazuri la mia de locuitori, urmat de Ilfov cu 2,14. 6 localităţi de lângă Bucureşti au depăşit deja pragul de 3 infectări la o mie de locuitori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Certificatul verde va deveni obligatoriu acolo unde rata de infectare e între 3 şi 6 la mia de locuitori. Setul complet de reguli ce trebuie respectat şi unde se va aplica