Antena Meniu Search
x

Video Clujenii, primii români care au primit noile buletine cu cip. Ce steag apare acum pe noua carte de identitate

Primele cărţi de identitate electronice au ajuns astăzi la posesorii lor. Vorbim despre 67 de români din Cluj care şi-au ridicat noile buletine cu CIP. Sunt de dimensiunea unui card bancar şi, spun autorităţile, ar trebui să-i ajute să scape de birocraţie.

de Irina Munteanu

la 08.09.2021, 13:27

Vezi și

Pentru început, 5.000 de astfel de cărţi de identitate vor fi eliberate doar la Cluj-Napoca, urmând ca proiectul să fie extins ulterior la nivel national. "Va trebui să vă gândiţi la două PIN-uri, unul din 4 cifre, unul din 5 cifre". Este momentul în care primii români posesori ai unui buletin electronic îşi setează parolele de acces.

Noua carte de identitate are dimensiunea unui card bancar, dar are şi un mediu de stocare unde sunt salvate, pentru securitate, două amprente digitale şi una facială. Alte elemente de siguranţă vor putea fi citite de diferite instituţii, astfel încât drumurile la ghişee să dispară din programul cotidian. "Pe lângă funcţia de document de identitate acesta are şi funcţia de document de călătorie. Orice serviciu care este prestat cetăţenilor şi presupune validarea identităţii. Cartea nouă de identitate este pregătită să intermedieze aceste servicii la distanţă, astfel încât cetăţeanul să nu mai fie prezent sau în măsura în care este prezent în ghişeu să se înlocuiască fotocopierea documentului", a declarat Cătălin Giulescu, chestor de poliţie şi director la Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei şi Administrarea Datelor Mininsterul Afacerilor Interne.

Deocamdată, noua carte de identitate poate ţine loc doar cardului de sănătate. Romanii vor putea opta in continuare si pentru o carte de identitate clasica, tot de dimensiunea unui card bancar, dar fara cip. In acest caz insa, o vor putea folosi doar pentru a se legitima, iar pentru a calatori in strainatate vor avea nevoie de un pasaport.  Până în 2031 toţi românii ar trebui să aibă un astfel de buletin. Proiectul lansat la începutul lunii august la Cluj-Napoca va înlocui cartea de identitate clasică a 5000 de clujeni care pot alege noul model.

"În curând, vor putea fi plătite taxele şi impozitele", a declarat Iulia Persa, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj. Noul tip de buletin a stârnit şi polemici. Mulţi au reproşat iniţial faptul că tricolorul a fost înlocuit cu simbolul Uniunii Europene. Problema a fost rezolvată între timp. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Clujenii, primii români care au primit noile buletine cu cip. Ce steag apare acum pe noua carte de identitate