Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Colecţie de motoare unică în Europa de Est. La Suceava, pasionaţii pot admira motocicletele create special pentru Florin Piersic sau Nadia Comăneci

Pasiunea pentru motoare a fost dusă la rang de artă în judeţul Suceava. Aici a fost expusă o colecţie de motociclete, unică în Europa de Est. Cel mai vech motor are peste 100 de ani, iar cel mai nou este din 2021. Printre exponate se află şi piese unice şi extrem de speciale, o motoretă făcută în cinstea lui Florin Piersic şi chiar un autovehicul electric care a aparţinut Nadiei Comăneci.

de Angela Bertea

la 29.07.2024 , 18:00

Raiul motoarelor se găseşte în localitatea Horodnic de Jos, din judeţul Suceava. Aici se află singurul muzeu de motociclete din România şi cel mai mare din Europa de Est. Colecţia reuneşte în acest moment peste 260 de motoare, iar vizitatorii pot admira motociclete fabricate începând din 1912 şi până în 2021. Majoritatea pieselor expuse au fost recondiţionate şi sunt în stare perfectă de funcţionare.

Expoziţia inedită atrage curioşi din toate colţurile lumii

"Undeva 10% din ele care le vedeţi nu au fost desfăcute sunt motociclete mai de generaţie nouă, chiar noi noi. În rest au fost desfăcute şi făcute şurub cu şurub", a declarat Alexandru Şcheul, proprietarul muzeului. Totul a început din pasiunea lui Alexandru, proprietarul expoziţiei. Prima motoretă din colecţie a aparţinut tatălui său. E un motor românesc, fabricat în 1960, care a ajuns în familia lui Alexandru atunci când acesta avea doar 6 ani.

Vezi și

Muzeul a fost deschis în urmă cu 6 ani, cu 70 de exponate. Cu timpul însă, expoziţia a crescut considerabil şi acum cuprinde şi unele motociclete extrem de preţioase. "Am făcut şi pentru Florin Piersic o motocicletă. I-am pus numele Mărgelatu, deci asta chiar e unicată. Asta e motoreta", a declarat Alexandru Şcheul, proprietarul muzeului. Din colecţie face parte şi un vehicul electric care a aparţinut Nadiei Comăneci. Expoziţia inedită atrage curioşi din toate colţurile lumii. Pentru că spaţiul a devenit cu timpul neîncăpător, expoziţia se va extinde şi la nivelul superior, în perioada următoare. Muzeul poate fi vizitat zilnic, gratuit.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Colecţie de motoare unică în Europa de Est. La Suceava, pasionaţii pot admira motocicletele create special pentru Florin Piersic sau Nadia Comăneci