Antena Meniu Search
x

Video Coreea de Nord a lansat mai multe rachete de croazieră de pe un submarin. Liderul Kim Jong Un a supravegheat operaţiunea

Coreea de Nord a testat o nouă rachetă de croazieră, pe care a lansat-o de pe un submarin. Experimentul a avut loc ieri, sub privirile liderului Kim Jong Un, a precizat presa de stat. Tensiunile din peninsula coreeană au crescut în ultimele luni, în contextul in care Kim continuă să își accelereze producţia de arme și să ameninţe cu conflictul nuclear Statele Unite și aliații săi asiatici. În ultimii ani, experții străini au pus la îndoială potențialul Coreei de Nord de a lansa cu succes rachete cu rază lungă de acțiune de pe submarine.  

de Redactia Observator

la 29.01.2024, 09:03

Vezi și

Coreea de Nord a lansat duminică mai multe rachete de croazieră în largul coastei sale estice, a doua lansare de acest fel în mai puțin de o săptămână, a anunțat Statul Major Întrunit (JCS) al Coreei de Sud, citat de Reuters. Rachetele au fost lansate în jurul orei 8.00 (23.00 GMT sâmbătă) și sunt analizate de autoritățile de informații sud-coreene și americane, a precizat JCS, fără a preciza câte rachete au fost lansate sau ce distanță au parcurs. „În timp ce își consolidează supravegherea și vigilența, armata noastră cooperează îndeaproape cu Statele Unite și monitorizează semne și activități suplimentare din partea Coreei de Nord”, a precizat aceasta într-un comunicat.

Ultimele lansări au avut loc la câteva zile după ce Coreea de Nord a lansat ceea ce a numit o nouă rachetă de croazieră strategică, denumită „Pulhwasal-3-31”, sugerând că este capabilă să folosească arme nucleare. Coreea de Nord își intensifică confruntarea cu Statele Unite și aliații săi, dar oficialii de la Washington și Seul spun că nu au observat niciun semn că Pyongyang intenționează să întreprindă o acțiune militară iminentă. Este probabil ca Pyongyang să continue sau chiar să intensifice pașii provocatori, spun oficialii și analiștii, după ce a făcut progrese în dezvoltarea rachetelor balistice, a consolidat cooperarea cu Rusia și China și a renunțat la obiectivul său de zeci de ani de a se reunifica pașnic cu Coreea de Sud.

Coreea de Nord a efectuat primul său test cu o rachetă de croazieră, cu posibile capacități de atac nuclear, în septembrie 2021

Anterior, duminică, presa de stat nord-coreeană KCNA a denunțat o serie de exerciții militare desfășurate în ultimele săptămâni de trupele americane și sud-coreene, avertizând asupra consecințelor „nemiloase”. „Realitatea că exercițiile de război nuclear împotriva republicii noastre se desfășoară ca o nebunie de la începutul Anului Nou ne cere să fim pe deplin pregătiți pentru un război ucigător”, se arată în dispecerat. Coreea de Nord a efectuat primul său test cu o rachetă de croazieră cu posibile capacități de atac nuclear în septembrie 2021.

În timp ce sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU nu interzic țării izolate să testeze rachete de croazieră convenționale, ministrul sud-coreean al apărării Shin Won-sik a condamnat recentele lansări ca fiind o amenințare gravă pentru țara sa și nu numai. Ultima lansare a avut loc la o zi după ce o delegație chineză condusă de viceministrul de externe Sun Weidong s-a întors acasă după o vizită de trei zile la Pyongyang, în timpul căreia ambele părți au promis să stimuleze cooperarea tactică și să apere interesele comune. Într-un comunicat separat, duminică, KCNA a declarat că o delegație nord-coreeană condusă de ministrul sportului, Kim Il Guk, a plecat sâmbătă spre China.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Coreea de Nord a lansat mai multe rachete de croazieră de pe un submarin. Liderul Kim Jong Un a supravegheat operaţiunea