Antena Meniu Search
x

Coronavirusul poate rezista chiar și o lună pe bani sau pe telefonul mobil, conform specialiștilor australieni

Mare grijă la bancnote şi smartphone-uri! Un studiu făcut de medici din Australia arată că noul coronavirus poate să reziste chiar şi o lună pe anumite suprafeţe. Cum ne este imposibil să renunţăm la banii cash sau la telefoane, singura soluţie rămâne dezinfectantul.

Valentin Stan
de Valentin Stan

la 12.10.2020, 20:57

Vezi și
  • Coronavirusul rezistă cel mai mult la temperaturi de 20 de grade Celsius.
  • Coronavirusul rezistă cel mai puțin pe bumbac.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

28 de zile. Atât poate să reziste noul coronavirus pe suprafeţe precum plasticul, inoxul sau ecranul telefonului. Este concluzia specialiştilor din Australia, care spun că prin mâinile noastre pot trece surse de îmbolnăvire fără ca noi să ştim. 

Studiile arată că, în medie, atingem telefonul mobil de cel puțin 5.000 de ori pe zi. Aceasta nu este însă singura problemă. Specialiștii din Australia spun că plasticul este una dintre suprafețele preferate ale virusului. 

O bancnotă poate ajunge prin zeci de mâini în doar câteva ore. Culmea, cei care sunt vulnerabili la coronavirus sunt tocmai cei care se expun pericolului: "România este încă o ţară a numerarului. Când ştie pensionarul că i-a venit pensia, se duce şi scoate toţi banii. Nu foloseşte cardul ca să plătească cu el. Se duce și plătește cu bani la carne, la legume".

În România, banii nu sunt dezinfectați în bănci, așa cum se întâmplă în Statele Unite sau în China. Medicii sunt însă de părere că sănătatea este în "mâinile" noastre. 

Adrian Marinescu, medic Matei Balș: E clar că pe unele suprafețe rămâne o perioadă mai lungă. Până la urmă ce e important este că ating acea suprafață și duc mâinile la gură, mai ales dacă nu am mască. În mod regulat, trebuie să folosim soluția pe bază de alcool, măcar 60%, cu care să dezinfectăm telefonul și, în general, tot felul de suprafețe. Nu e suficient la sfârșitul zilei, trebuie să avem în permanență. 

Studiul specialiştilor din Australia mai arată că virusul rezistă cel mai mult la 20 de grade Celsius. Dacă temperatura creşte la 40 de grade, Sars-cov-2 supravieţuieşte doar o zi pe obiecte. Suprafaţa pe care noul coronavirus rezistă cel mai puţin este bumbacul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Coronavirusul poate rezista chiar și o lună pe bani sau pe telefonul mobil, conform specialiștilor australieni