Antena Meniu Search
x

Video Cositul, o sărbătoare în Maramureş. Ascuţitul coasei e un întreg ritual

În Maramureş, cositul ierbii este o sărbătoare a bucuriei de la care niciun sătean nu lipsește. Se adună în clacă, iar la final munca este răsplătită cu mâncare și nelipsita horincă de Maramureș.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 08.06.2023, 20:27

Vezi și

Cu mic, cu mare, zeci de localnici din inima Maramureşului şi-au dat întâlnire în câmp. Îmbrăcaţi în straie populare, cu pălării de paie pe cap, cositul e floare la ureche pentru ei. Au învăţat meseria din moşi strămoşi. Ascuţitul coasei e un întreg ritual. "De pe faţă, pe spate şi cu degetul arătător tot dăm înainte, până ajungem pa capăt", a declarat Laurențiu Trif, localnic.

Împrăştiaţi pe pajiştile imense, bărbaţii cosesc cu spor. Trebuie să termine înainte ca soarele să devină arzător. Dar unde-s mulţi, puterea creşte, iar timpul trece imediat. Claca a fost mereu o formă de ajutor reciproc. "Claca de coasă e un obicei foarte important pentru lumea satului. Astăzi, ce facem noi aici este mai mult o amintire a clacilor de odinioară. Plata era să-i întorci un serviciu, ori mergeai inapoi la casa, ori stiai sa faci cosuri, cu tamplaria", a declarat Vasile Chira, organizator.

Printre bărbații satului și-a făcut loc și Matei, un băiețel de doar 5 ani care a învățat meseria din familie. La final, munca e răsplătită cu un pahar de horincă şi cu o masă câmpnească. În trecut, claca se făcea în zi de sărbătoare, iar totul se încheia cu o horă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Cositul, o sărbătoare în Maramureş. Ascuţitul coasei e un întreg ritual