Antena Meniu Search
x

Cristian Popescu Piedone poate redeveni primar imediat ce dorește. Prefect: Voi emite ordinul de repunere în funcție

După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în libertate a lui Cristian Popescu Piedone, prefectul Capitalei, Diana Anca Artene, a declarat că va emite ordinul de repunere în funcția de primar al Sectorului 5.

de Redactia Observator

la 21.06.2023, 15:28

Piedone poate redeveni primar imediat ce dorește. Prefect: Voi emite ordonul de repunere în funcție
Cristian Popescu Piedone - Inquam Photos / Octav Ganea

Prefectura București a anunțat miercuri că fostul primar Cristian Popescu Piedone are dreptul să își reia mandatul la Primăria Sectorului 5 după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat sentința primită de acesta.

Prefect, după decizia în cazul Piedone: Voi emite ordinul de repunere în funcție 

"Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție, în ce îl privește pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv", a spus Diana Anca Artene, potrivit Mediafax

Ea precizează că hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei. "Așadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinței, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcție", a mai spus Artene.

Pe acelaşi subiect

Cristian Popescu Piedone poate redeveni primar imediat ce dorește

Fostul prefect al Capitalei din momentul condamnării lui Cristian Popescu Piedone, Toni Greblă, în prezent șeful Autorității Electorale Permanente, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că fostul primar al Sectorului 5 se poate întoarce în funcție dacă dorește. Tot ce trebuie să facă este să depună o solicitare la Prefectura București.

"Se poate întoarce primar dacă dorește. Trebuie să facă o simplă solicitare la Prefectură. Trebuie să solicite, în baza hotărârii judecătorești de astăzi (miercuri - n.r.), care este definitivă, opozabilă erga omnes. El trebuie să solicite încetarea ordinului prin care s-a constatat încetat de drept mandatul de primar. Atât. De mâine, de poimâine, de când dorește se poate întoarce primar", a declarat Toni Greblă, care a fost judecător CCR.

La solicitarea lui Cristian Popescu Piedone, ordinul prefectului de încetare a mandatului său de primar se anulează, "pentru că hotărârea în baza căreia s-a constatat încetat mandatul de primar a fost desființat prin decizia de astăzi (miercuri - n.r.) cu efecte de atunci. Deci hotărârea de condamnare a lui a fost desființată "ex tunc", de atunci. Desființează efectele hotărârii de condamnare. Se subînțelege că de atunci", potrivit lui Greblă.

Cristian Popescu Piedone, condamnat în Dosarul Colectiv, va fi pus în libertate "de îndată", potrivit deciziei de miercuri a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Decizia este definitivă.

În rejudecare, magistrații Înaltei Curți l-au achitat pe Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC Colectiv Club SRL), a înlăturat dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat și au anulat formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12 mai 2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone. Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5, se află în Penitenciarul Jilava, în executarea pedepsei de 4 ani și 3 luni de închisoare primită în dosarul Colectiv.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Cristian Popescu Piedone poate redeveni primar imediat ce dorește. Prefect: Voi emite ordinul de repunere în funcție