Antena Meniu Search
x

Video Culturi de plastic. Tone de folii rămân în fiecare primăvară îngropate în pământ: oamenii nu au unde să le recicleze. Reacţia ministrului Petre Daea

Terenurile agricole se transformă încet şi sigur în culturi de plastic. Tone de folii rămân în fiecare primăvară îngropate în pământ, pentru că oamenii spun că nu au unde să le ducă pentru a fi reciclate. Astfel, plasticele ajung să contamineze solul şi plantele, iar, în câţiva ani, devin un real pericol pentru sănătatea noastră. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a aflat despre această situaţie de la echipa Observator şi promite să găsească o soluţie.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 27.05.2023, 19:53

Vezi și

Mai mult plastic decât pământ. E imaginea dezolantă de pe multe câmpuri din ţară unde în fiecare primăvară agricultorii abandonează tone de materiale. Pe fiecare hectar, fermierii pun peste două sute de kilograme de plastic pentru a-şi proteja culturile. O bună parte rămâne aruncată printre recolte. Acolo unde nu există soluții de depozitare, deșeurile sunt abandonate la voia întâmplării sau arse la margine de drum. Dacă ar fi fost prins în fapt, acest producător risca o amendă de până în 20.000 de lei și pierderea mijlocului de transport.

Petre Daea, a aflat cu stupoare de această situaţie, de la echipa Observator

Primarul a deschis şase puncte de colectare a deşeurilor în comuna doljeană Călăraşi ca să reducă poluarea. În plus, cine nu reciclează, riscă să-şi piardă certificatul de producător. "Dacă tragi o brazdă cu tractorul, terenul este înţesat de folii. Nu există un cadru legislativ, oportunitatea să predea cuiva. Ori dacă nu le oferim o soluţie, oamenii vor face acelaşi lucru: s-o ascundă mereu", a declarat Sorin Sandu, primarul comunei Călăraşi. Ca să poată fi reciclate, foliile trebuie predate curate, fără nicio urmă de ţărână. Dacă nu se începe de undeva, în câţiva ani, ogoarele vor fi invadate de plastic.

"În doi, trei, patru, cinci ani rădăcina o să mai fie doar în folie, n-o să mai fie în pământ", a declarat Cristian Tecșilă, agricultor. Anul trecut, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din Romania a derulat un program de reciclare a ambalajelor din plastic, metal şi hârtie provenite din agricultură, însă foliile de pe câmp nu intră în proiect pentru că sunt considerate deşeuri contaminate. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a aflat cu stupoare de această situaţie, de la echipa Observator. "Nu trebuia să-mi aducă nimeni la cunoştinţă, dacă mi-aţi adus-o dumneavoastră este suficient", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Petre Daea promite că va găsi o soluţie până săptămâna viitoare. "Discut cu ministrul Mediului, responsabilul de filă, în aşa fel încât împreună să găsim soluţii, pe banii europeni, pentru că e posibil", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii. O variantă pentru reciclarea deşeurilor de plastic ar putea fi utilizarea lor ca materii prime sau combustibil în industria producătoare de ciment.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Culturi de plastic. Tone de folii rămân în fiecare primăvară îngropate în pământ: oamenii nu au unde să le recicleze. Reacţia ministrului Petre Daea