Antena Meniu Search
x

Video Cum te recuperezi după ce te-ai vindecat de coronavirus. Ce simptome trebuie să ne îngrijoreze

Coronavirusul poate lăsa urme adânci în corpul pacientului, chiar şi după ce boala a trecut. În cele mai multe cazuri problemele sunt la plămâni, însă şi inima are de suferit. Cei care au scăpat de boală trebuie să fie atenţi la mai multe simptome şi să înceapă exerciţiile de recuperare cât mai devreme. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 08.11.2021, 20:52

Vezi și

Pacientă: Aşa fac de 15 ori şi după aia bicicleta, cu bastonul, umerii în sus ridicaţi, o mână pe abdomen şi una pe coapse şi inspir şi expir. 

Face aceste exerciţii de două ori pe zi, prima dată cu specialistul, a doua oară singură. A avut o formă medie de covid. Chiar şi aşa, spune că doar recuperarea o ajută să revină la normalitate. Este deja la Institutul Marius Nasta de 11 zile. 

Mariana Raicu, pacientă: Din a treia zi s-a simţit, imediat s-a simţit schimbarea şi chiar aşa de la o zi la alta.

Adriana a venit de patru zile la recuperare în spital. Spune că sechelele covid sunt groaznice. Femeia a rămas cu probleme serioase la plămâni. 

Pe acelaşi subiect

Adriana Pizargeag, pacientă: Este greu pentru că capacitatea plămânilor este totuşi redusă şi respir greu dar după exerciţii te simţi mult mai bine. Dacă eşti acasă, eşti mort. Cel mai greu e să nu poţi să respiri. Chiar şi după Covid? Chiar şi după. Îţi tremură mâinile, picioarele, să nu poţi să mergi, să ai putere 

Şi soţul ei a avut covid şi chiar dacă a fost o formă uşoară, femeia vrea să-l aducă la medic pentru investigaţii. 

Adriana Pizargeag, pacientă: CT, la pneumolog. Ca să fie bine, să-l evalueze.

La Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti se face recuperare post covid încă de la debutul pandemiei. Peste 400 de bolnavi au fost trataţi aici. Din cauza valului 4 de covid, această activitate a fost redusă. Pentru bolnavii care n-au fost internaţi iniţial aici, recuperarea se face doar în sistem ambulatoriu. 

Andreea Petrescu, reporter Observator: Aproximativ 50 de persoane ajung în fiecare zi aici, la Insitutul Marius Nasta din Bucureşti pentru investigaţii port-covid. Vorbim de persoane care au avut forme uşoare sau medii ale bolii. 

Cum te recuperezi după ce te-ai vindecat de coronavirus

Însă chiar şi formele uşoare lasă urme adânci. Sechele respiratorii, cardiace, neurologice, musculo-scheletale sau chiar psihologice.

Alina Croitoru, medic pneumolog Marius Nasta: Noi le efectuăm o radiografie toracică să vedem dacă există presiuni specifice infecţiei cu sars-cov2. le facem nişte probe funcţionale respiratorii ca să vedem exact cât din funcţia respiratorie este afectată de acest virus le facem o pulsoximetrie şi analize de sânge. Dacă sunt modificări la radiografia toracică le recomandăm computer tomograf. 

Drumul spre recuperarea completă începe însă la medicul de familie. Recomandarea este ca prima vizită la cabinet să fie la cel mult două-trei săptămâni de la primul test negativ după boală. Ce simptome trebuie să-i îngrijoreze?

Rodica Tănăsescu, medic de familie Bucureşti: Capacitatea de efort, de respiraţie, de oboseală, de somnolenţă, de lipsa poftei de mâncare de dureri în faţa inimii sau dureri toracice.

În cazul formelor severe de covid, recuperarea poate dura până la câteva săptămâni, atât în spital cât şi acasă. De altfel, pe site-ul Institutului Marius Nasta există o broşură din care pacienţii pot lua informaţii despre tipurile de exerciţii care pot fi făcute acasă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Cum te recuperezi după ce te-ai vindecat de coronavirus. Ce simptome trebuie să ne îngrijoreze