Antena Meniu Search
x

Video Cum vor arăta tunelurile de pe Autostrada Pitești-Sibiu. Cel mai mare va avea 1.3 kilometri lungime

Au început cele mai grele lucrări la autostrada care va străbate munţii, Piteşti-Sibiu. Deocamdată s-au forat în stâncă primii metri dintr-un tunel rutier care va avea peste un kilometru, lângă Curtea de Argeş. Şantierul a fost vizitat azi de premier şi ministrul Transporturilor. Guvernanţii spun că treaba merge mai bine decât se aşteptau şi promit că încă de la anul vom circula pe unele segmente ale şoselei de mare viteză.  

Claudiu Crăciunică
de Claudiu Crăciunică

la 07.11.2023, 22:10

Vezi și

O echipă de specialişti din Polonia a săpat deja 25 de metri din primul tunel rutier al viitorului drum de mare viteză care va face legătura între Muntenia de Ardeal.    

  • Marcel Ciolacu, premierul României: Cred că este prima străpungere după perioada comunistă. 

Secţiunea patru a Autostrăzii Sibiu - Piteşti are aproape 10 kilometri şi se va construi între Tigveni şi Curtea de Argeş

Trebuie săpate mai multe tuneluri, iar cel început deja va străpunge dealul Momaia. Va avea două galerii şi o lungime de peste 1.300 de metri. Peste 100 de angajaţi vor munci non-stop folosind o metodă de forare şi întărire care ţine cont de particularităţile fiecărui tip de rocă întâlnit.

Pe acelaşi subiect
  • Ionuţ Ciurea, Asociaţia Pro Infrastructura: Dacă se întâlnesc prea multe izvoare sau se întâlneşte o rocă mai proastă ori o combinaţie cu apă, nisip, argilă atunci este posibil să vedem o avansare a acestui termen.

Prezenţi pe şantier, premierul şi ministrul Transporturilor au dat ca exemplu celelalte segmente ale autostrăzii, unde ritmul lucrărilor a fost peste aşteptări.

  • Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Mă aştept ca şi termenul de aici, din contractul de pe lotul 4, să fie finalizat înainte de termenul asumat.
  • Claudiu Crăciunică, reporter Observator: Lotul numărul cinci ar putea fi primul segment complet al autostrăzii și ar putea fi gata anul viitor, cu un an mai devreme față de termenul stabilit iniţial. Este cel care leagă Piteşti de Curtea de Argeş. Loturile trei şi patru, cele care trec prin munţi, au ca termen de finalizare anul 2027. Cel mai mult va dura însă la loturilor unu şi doi, care însumează 31 de kilometri și leagă Sibiul de Cornetu. Pentru acestea, termenul de finalizare este 2028.

Finanţarea pentru Autostrada Piteşti-Sibiu nu va fi o problemă, promit oficialii

  • Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Noi am avut 4,5 miliarde pe fonduri externe nerambursabile. Am primit în urmă cu câteva luni o suplimentare de 10%, vă anunţ că am terminat şi acea suplimentare.

Până în prezent, din autostrada Sibiu-Piteşti a fost dat în folosinţă doar un tronson de 13 kilometri, care leagă Sibiul de Boiţa. Când va fi finalizată, şoseaua va avea 122 de kilometri şi va uni centrul şi vestul României cu infrastructura occidentală, ca parte importantă a coridorului 4 pan-european. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Cum vor arăta tunelurile de pe Autostrada Pitești-Sibiu. Cel mai mare va avea 1.3 kilometri lungime