Antena Meniu Search
x

Designerul Liliana Ţuroiu a dus tradiţia românească la Carnavalul de la Veneţia

Un designer a dus tradiţia românească la Carnavalul de la Veneţia. Liliana Ţuroiu împleteşte moda şi folclorul, iar creaţiile sale călătoresc în jurul lumii şi spun tăcut povestea României. Rochiile cu motive populare i-au fermecat pe străini.

Vezi și

Un designer a dus tradiţia românească la Carnavalul de la Veneţia. Liliana Ţuroiu împleteşte moda şi folclorul, iar creaţiile sale călătoresc în jurul lumii şi spun tăcut povestea României. Rochiile cu motive populare i-au fermecat pe străini.

Ţinute inspirate din straiele domniţelor şi ale reginelor, dar şi din motivele tradiţionale româneşti. Este colecţia care a pus România în centrul atenţiei, la Carnavalul de la Veneţia. Liliana Ţuroiu a vrut să arate lumii întregi ce "Zestre" frumoasă are ţara noastră. 

-Faptul că vizitatorii, fie ei veneţieni, italieni sau oameni veniţi din alte ţări au remarcat legătura dintre veşmântul tradiţional veneţian şi piesele tradiţionale din colecţia Zestrea a fost pentru mine încă o bucurie. 

Colecţiile sale au colindat peste 100 de expoziții personale în 15 țări, reușind  de fiecare dată să transmită emoţie și frumusețe românească.

Pe acelaşi subiect

-Pe mine m-au ajutat enorm călătoriile în locuri deosebite. În muzeele din Europa şi din America. Călătorii care de multe ori au înlocuit vacanţele, pentru că este nevoie de studiu. 

Hainele din tricot şi mătase naturală, cu croiuri lejere şi imprimeuri tematice, au în spate poveşti vechi de zeci de ani, dar reinterpretate. 

-De la iile alb-negru din zona Sibiu-Bran... sigur că am pornit de la aceste zone, dar ulterior am extins documentarea mea şi către Oltenia, Muntenia şi chiar către o piesă care îmi place enorm : ipingeaua din Teleorman. 

Liliana este lector universitar cu doctorat în arte. În cei 20 de ani de carieră, a semnat colecţii de modă, prezentări, dar şi expoziţii de fotografie şi costume. Prima ei dragoste nu a fost însă designul, ci muzica. 

-În copilărie am cântat la câteva instrumente, dar în egală măsură am fost şi olimpică la matematică. Cred că talentul se moşteneşte, dar există în această reţetă să spunem aşa a succesului , foarte multă muncă, foarte mult studiu. 

Designerul a învins graniţa dintre muzică şi modă. Liliana a creat şi o colecţie specială, inspirată din dansul pădurii, pentru concertul maestrului Gheorghe Zamfir, cel căruia i-a croit şi prima cămaşă din linia masculină. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Designerul Liliana Ţuroiu a dus tradiţia românească la Carnavalul de la Veneţia