Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Dezastru din cauza caniculei la cel mai mare iaz din ţară. Peste o tonă de peşte, pierdută din cauza temperaturilor ridicate

Canicula a făcut ravagii, de la culturile agricole şi până la crescătoriile de peşti. Administratorul unei ferme piscicole a fost nevoit să depopuleze iazurile pentru a preveni moartea peştilor din cauza temperaturilor ridicate. În doar o săptămână, nivelul apei a scăzut cu peste 10 cm, ceea ce a redus drastic cantitatea de oxigen. 

de Redactia Observator

la 24.07.2024 , 08:31

La iazul Dracşani, cel mai mare din România, s-a înregistrat o pierdere de aproape o tonă şi jumătate de peşte din cauza cantităţii mici de apă şi oxigen. Din acest motiv, administratorul unei firme piscicole a scos şase tone de peşte din apă care vor ajunge la piaţă.

"Se vede rădăcina pomului, acolo trebuia să fie apa în mod normal. Iar aici se vede: de unde este ud până la apă este apa plecată din acumulare, din amenajare, săptămâna trecută de la caniculă, deci am pierdut mai bine de zece centimetri", a declarat Diadem Atodiresei, administratorul fermei piscicole.

Fermierii piscicoli nu beneficiază de ajutoare de calamitate în cazul pierderilor masive şi sunt nevoiţi să ia măsuri pentru a reduce pierderile. "Încercăm să asigurăm condiţii cât de cât normale pentru peştele care rămâne în acumulare. În funcţie de ce volum de apă avem, aceeaşi cantitate de peşte trebuie să rămână".

Vezi și

Garda de Mediu a fost sesizată

Pe acelaşi subiect

Administratorul iazului a trimis notificări către instituţiile statului prin care solicită derogări în situaţia declanşării unei mortalităţi în masă. "Noi ne confruntăm cu o secetă hidrologică prelungită, severă şi această secetă hidrologică afectează efectivele piscicole. Avem bunuri piscicole în care volumul de apă are 10 sau 20 la sută din necesar", explică Nistor Gheorghe, administratorul unui iaz.

Garda de Mediu a fost sesizată şi ea. "Comisarii au verificat amplasamentul şi au impus să elimine cantitatea de peşte prin operatorii economici autorizaţi", a anunţat Cristina Kashyap, comisar-şef garda de mediu.

În ecosistemele de apă dulce, cum ar fi râurile şi lacurile, temperaturile ridicate pot provoca episoade de mortalitate în masă a peştilor din cauza scăderii cantităţii de oxigen sau a bolilor. De asemenea, creşterea temperaturilor favorizează înmulţirea unor specii invazive şi a algelor, care schimbă structura mediului acvatic şi afectează negativ peştii

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Dezastru din cauza caniculei la cel mai mare iaz din ţară. Peste o tonă de peşte, pierdută din cauza temperaturilor ridicate