Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Dezastrul provocat de ciclon pe litoral, mai mare decât s-a crezut. Soluţia propusă pentru Vama Veche

A fost mai rău decât am crezut! Meteorologii au refăcut calculele după ciclonul devastator care a distrus litoralul în weekend. La Mangalia au căzut 319 litri de apă pe metru pătrat! Efectele furtunii se văd şi acum. 140 de oameni nu mai au case şi vor locui în containere. Între timp, autorităţile caută soluţii pentru ca dezastrul de la Vama Veche, cu plaja întoarsă pe dos, să nu se mai repete.

de Cristina Niță

la 02.09.2024 , 19:34

Ciclonul format în Marea Neagră a dat definiţia dezastrului pe toată coasta sudică a litoralului. Imaginile apocaliptice de la Vama Veche aduc aminte de calamitatea din septembrie 2005.

După catastrofă, Apele Române au construit la Costineşti un canal de acumulare a viiturilor. Ar fi soluţia şi pentru Vama Veche, mai ales că un curs de apă ajunge pe plajă, iar albia ar putea fi continuat până în mare, ca să direcţioneze puhoaiele şi să salveze plaja.

După catastrofă, Apele Române au construit la Costineşti un canal de acumulare a viiturilor

Vezi și

"Este absolut necesară intervenția în această zonă în sensul executării unor lucrări hidrotehnice de specialitate pentru reconstruirea unor canale de deversare".

Pe acelaşi subiect

 După furtuna violentă, primarul a cerut lucrări hidrotehnice urgente, pentru a evita altă nenorocire. Directorul de la Apele Române promite că va găsi soluţii.

"Eu sunt convins că după ce înlăturăm efectele acestea în câteva zile pentru refacerea ravenelor pe plajă, ne putem pune la masă cu Primăria Limanu şi să putem identifica soluţii", Stelică Hagi - director ABADL.

Localnicii scot noroiul din camere cu găleţile

Lăsat în voia sorţii, canalul existent s-a înfundat şi nu a fost de folos în timpul ciclonului. Mai ales că furtuna violentă a adus ploi-record. Meterologii au refăcut calculele şi anunţă căderi infernale de apă.

"Cantităţile de apă sunt importante, sunt averse torenţiale 319 litri la Mangalia, 236 de litri pe metru pătrat la 23 August şi 200 litri pe metru pătrat la Tuzla", spune Florina Macavei - meteorolog.

La trei zile după ciclonul care a măturat litoralul, la Amzacea, 25 de kilometri de Eforie Nord, pagubele sunt încă vizibile. Localnicii scot noroiul din camere cu găleţile.

Peste 60 de case au fost inundate la Amzacea. În peste 30 nu mai poate locui nimeni. Autorităţile vor trimite sinistraţilor containere în care să stea vor avea altă locuinţă.

Cristina Niță Like

Ce iubesc la profesia asta? E simplu. Faptul că nicio zi nu seamănă cu cealaltă.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Dezastrul provocat de ciclon pe litoral, mai mare decât s-a crezut. Soluţia propusă pentru Vama Veche