Antena Meniu Search
x

Video Din ce e făcută de fapt brânza de oaie. ANSVSA a dat amenzi de peste 700.000 de lei şi a confiscat tone de produse

Una ni se vinde, alta mâncăm. Inspectorii de la ANSVSA au descoperit acum, ceea ce reporterii Observator v-au arătat încă din vara anului trecut: brânza de oaie e făcută cu lapte de vacă. Autorităţile au dat amenzi de peste 700 de mii de lei şi au confiscat tone de produse.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 29.04.2024, 20:22

Vezi și

Aproape o mie de controale au fost făcute pe piaţa de lactate. Problemele au rămas aceleaşi: norme sanitare care nu sunt respectate sau produse transportate în condiţii improprii. Dar şi mai grav.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Inspectorii ANSVSA au descoperit lactate cu etichete neconforme. Practic, una scria pe etichetă, alta se afla în sticlă. Spre exemplu, procentul de grăsime sau de proteine de pe etichetă era mai mare decât cel din realitate. Asta în timp ce laptele conţinea mai puţine proteine şi o cantitate mai mare de sare.

La ce ar trebui să fim atenţi când cumpărăm lactatele?

148 de probe au fost prelevate, pentru a se stabili de unde provenea laptele, dar şi care au fost adaosurile de grăsimi de origine vegetală și a proteinelor de soia.

Pe acelaşi subiect

Dănuţ Păle, vicepreşedinte ANSVSA: Cel mai grav, am găsit pentru un produs care spunea că este făcut din lapte de oaie să fie amestecat cu lapte de vacă, produs din capră care nu avea deloc lapte de capră. Din nefericire, s-au găsit destul de multe deficienţe şi s-au aplicat peste 100 de sancţiuni, iar valoarea sancţiunilor a fost de peste 700.000 de lei. Au fost, de asemenea, emise patru ordonanţe de suspendare a activităţii şi două de interzicere a activităţii. Am confiscat peste 14 tone de brânză. Dincolo, o cantitate de 400 de kilograme.

Fabius Antal, expert în nutriţie: Dacă schimbăm anumite componente, acel produs nu mai este de caltate, nu ne mai hrăneste, companiile au profituri mai mari, dar trebuie să adauge alte lucrui, grăsimi sintetice şi alte combinaţii, nici măcar studiile nu-şi dau seama cu acţionează asupra corpului nostru.

Dar chiar şi aşa, verificările nu sunt suficiente pentru a controla toată marfa de pe piaţă. Iar între timp clienţii pot doar să spere că fac alegerea corectă.

La ce ar trebui să fim atenţi când cumpărăm lactatele?

Fabius Antal, expert în nutriţie: Cel mai important factor atunci când cumpărăm lapte este să-l cumpărăm la un ambalaj de sticlă. Măcar evităm interacţiunea şi aciditatea lactatelor care se produce atunci când intră în contact cu un anumit tip de plastic.

Descoperirea inspectorilor confirmă ceea ce Observator a arătat, în campania "Ce ne puneţi în mâncare": telemeaua de oaie era făcută, de fapt, din lapte de vacă. Şi vândută clienţilor, evident, la un preţ pe măsură.

Alexandru Cîrîc, director general al ICA: Nu a trecut măcar pe lângă lapte de oaie. Nici măcar nu este un amestec de lapte de oaie cu lapte de vacă. Este 90% +/- 10% lapte de vacă.

Nu doar la noi sunt probleme. În Italia, spre exemplu, s-a descoperit lapte contrafăcut cu sodă caustică și apă oxigenată. Producătorii încercau să prelungească astfel termenul de valabilitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 9 voturi
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Evenimente » Din ce e făcută de fapt brânza de oaie. ANSVSA a dat amenzi de peste 700.000 de lei şi a confiscat tone de produse