Video Disperat că nu mai are ce culege de pe câmp, Nea Ion a improvizat un sistem care să ţină porcii mistreţi departe de porumb. A cheltuit 900 de lei, dar speră că merită
Mistreţii sunt speriaţi cu tunul să nu se apropie de culturile de porumb. Disperaţi că nu mai au ce culege din câmp, localnicii dintr-un sat din Gorj au improvizat un sistem care să ţină animalele sălbatice la distanţă. Alţii stau de pază în lanuri cât e noaptea de lungă. Chiar şi-aşa, mistreţii au făcut pagube serioase.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Medicii au stabilit cauza morţii lui Silviu Prigoană. De ce s-a prăbuşit în restaurantul din Bran
Nea Ion a improvizat un sistem care să ţină porcii mistreţi departe de porumb.
Nea Ion-reporter: Butelia de aragaz, o butelie încărcată şi ăsta e cumpărat din comerţ. Face ca o puşcă.
- Şi sperie mistreţii?
- Eu ştiu.
- Aşa speraţi?
- Dacă jos au mâncat tot, eu ştiu, cred că s-au învăţat şi cu el. La cinci, şase minute, dă: Bâu, bâu.
A cheltuit 900 de lei, dar speră că merită
Omul vine în fiecare seară să-l pornească şi dimineaţa să-l închidă. Consumă o butelie pe lună. Adică o cheltuială de cel puţin 100 de lei, la care s-a adăugat tunul care a costat circa 800 de lei. Cam cât primeşte acum despăgubire că a rămas fără jumătate din recolta pe care au mâncat-o mistreţii.
Ion Blondea, agricultor: Ce-mi daţi dvs mie, pe 50% din suprafaţă, un sfert i-am consumat pe benzină.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Într-o singură lună, doar în această cultură de porumb, mistreţii au intrat de cel puţin trei ori Iar acum, în loc să culeagă roadele muncii lor, oamenii nu mai au ce aduna de pe câmp.
Ion Blondea, agricultor: Pe un rând de porumbi, sunt 1.200 de fire. Închipuiţi-vă ce e de aici în jos.
Alţi localnici au păzit culturile pe timpul nopţii şi au făcut gălăgie. Tot degeaba.
Agricultor: Am făcut pază, dar nu poţi să stai noapte de noapte să păzeşti non stop. Nu a nici condiţii. Sunt instalaţii care se pun pentru îndepărtarea lor, dar nu sunt prea eficiente.
Marius Calotă, Primăria Dăneşti: Încercăm să-i ajutăm, oamenii să fie despăgubiţi din partea statului. Mai mult de atât, nu putem să-i ajutăm. Oamenii au investit şi în munca câmpului, şi în porumb.
Valentin Priporeanu, director Direcţia de Agricultură Gorj: Trebuie să anunţe, în primul rând, gestionarul fondului de vânătoare că, în preajma recoltelor lor sunt animale sălbatice, merg la primărie şi depun o cerere că au recolta distrusă.
Legea prevede despăgubiri în valoare de circa 4.000 de lei pentru un hectar de porumbi distruşi de mistreţi. ill cam de supraveghere urs Ranca Animalele sălbatice au băgat în sperieţi şi turiştii, şi cabanierii din staţiunea Rânca. Într-o singură noapte, un urs a intrat în cinci case de vacanţe să caute mâncare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰