Antena Meniu Search
x

Video Două pârtii din Poiana Braşov au fost închise la doar o lună de la deschidere. "Zăpada ortopedică" a provocat zeci de accidente

Plin de peripeţii şi cel mai scurt din ultimul deceniu! Aşa a fost sezonul de schi de anul acesta. La doar o lună de când au fost deschise, două pârtii din Poiana Braşov au fost închise. Zăpada topită a provocat zeci de accidente. Salvamontiştii o numesc zăpadă ortopedică. Pe alte pârtii din ţară încă se schiază, dar în condiţii de primăvară. Riscant, distracţia se poate termina pe patul de spital. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 28.02.2023, 21:01

Vezi și

Temperaturile ridicate le întind o capcană iubitorilor de sporturi de iarnă. Pe pârtia Stadion din Poiana Braşov, omătul natural s-a topit şi s-a amestecat cu fulgii artificiali de nea. Noul strat care s-a format e cunoscut sub denumirea de zăpadă ortopedică.

Două pârtii s-au închis la nici o lună de zile de când s-a deschis sezonul de schi la Braşov

La nici o lună de zile de când s-a deschis sezonul de schi la Braşov, zăpada ortopedică a închis două pârtii din zece în Masivul Postăvarul: Subteleferic şi Lupului.

Puiu Garcea, antrenor schi: Zăpada se aseamănă cu nisipul de la Mamaia. Este un amestec de zăpadă naturală cu zăpada artificială. Schiul se îngroapă la peste jumătate din grosimea lui, în mod automat măreşte frecarea. 

Pe acelaşi subiect

Cel mult 25 de centimetri are în prezent stratul de zăpadă pe pârtiile rămase deschise.

Radu Bejenariu, salvator montan: Cu cât venim spre baza masivului, zăpada devine mai grea şi mai apoasă. Solicită foarte mult atât articulaţiile, cât şi musculatura. 

În astfel de condiţii, schiul devine sport extrem, iar numărul celor care ajung la urgenţe creşte.

Romeo Boancă: Avem traumatisme de membru inferior, predominant, entorse de genunchi, fracturi de gambă, de gleznă şi traumatisme de umăr, fractură şi entorsă.

Experţii îi sfătuiesc pe schiori să reducă viteza şi să îşi alegă atenţi echipamentele când zăpada este apoasă. Vârful de accidentări a fost înregistrat acum două săptămâni, când, în 24 de ore, aproape 150 de adulţi şi copii au cerut ajutor de la salvamontişti, în toată ţara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Două pârtii din Poiana Braşov au fost închise la doar o lună de la deschidere. "Zăpada ortopedică" a provocat zeci de accidente