Antena Meniu Search
x

Video Eleva înecată cu un jeleu la școală, în Cluj, este ținută în viață de aparate. O manevră banală de prim-ajutor o putea salva în câteva secunde

Eleva de 14 ani care s-a înecat cu un jeleu la o şcoală din comuna Geaca din Cluj este în continuare în comă profundă. Vă reamintim că fata a rămas fără aer într-o pauză, la scurt timp după ce a mâncat un jeleu. Cei care au fost chemaţi să intervină în prima fază: adică un medic de familie şi o asistentă medicală nu aveau cum să-i elibereze căile respiratorii pentru că ar fi avut nevoie de un laringoscop, adică de un dispozitiv medical. Nici prima ambulanţă care a ajuns la şcoală nu i-a fost de folos, ci abia a doua a reuşit să o ajute pe copilă. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 27.04.2023, 14:34

Vezi și

Din nefericire, spun medicii, starea fetei s-a agravat față de ieri și este nevoie în continuare de suport mecanic, pentru a-i menține funcțiile vitale.  

Totul s-a întâmplat ieri, în timpul pauzei din jurul ore 11.00, când fata mânca niște jeleuri. Colegii au văzut-o cum nu a mai putut să respire și, l-a scurt timp după aceea, s-a prăbușit inconștientă.

Nimeni din jurul ei nu a știut să îi aplice manevra Heimlich, salvatoare în majoritatea cazurilor de sufocare cu alimente. S-a sunat la 112, însă primii care au încercat să îi acorde primul ajutor au fost cei de la cabinetul din comună, care au și început manevrele de resuscitare. Mai apoi, a ajuns la școală un echipaj SMURD, însă doar cu paramedici care, de asemenea, au putut doar continua resuscitarea, având în vedere că nici ambulanța lor nu are în dotare un laringoscop. 

O singură ambulanță cu medic pentru Dej, Gherla și zeci de alte sate din împrejurimi

Pe acelaşi subiect

Abia după o oră ajuns la școală singura ambulanță cu medic din zona Dej - Gherla, a cărui echipaj a reușit să deblocheze căile repiratorii ale fetei, pentru că jeleul era lipit de laringe.

La doar 7 minute după aceea, inima fetei a început să bată, astfel că a fost trasportată cu un elicopter SMURD la Spitalul de copii din Cluj, unde se află internată și acum.

Oamenii cred că lucrurile ar fi putut sta cu totul altfel dacă s-ar fi găsit mai repede o ambulanță dotată corespunzător, dar atât muncicipiile Dej și Gherla, cât și zeci de alte sate din împrejurimi, răsfirate pe sute de kilometri pătrați, sunt acoperite de o singură autosanitară cu medic, deși cazurile sunt din ce în ce mai multe și din ce în ce mai grave.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Eleva înecată cu un jeleu la școală, în Cluj, este ținută în viață de aparate. O manevră banală de prim-ajutor o putea salva în câteva secunde