Antena Meniu Search
x

Epidemia de coronavirus a golit străzile din București (Video)

A trecut o săptămână de la instaurarea stării de urgență - o săptămână de când viața fiecărui român s-a schimbat. Autoritățile au luat, gradual, măsuri pentru a stopa răspândirea virusului.

De Corina Matlinschi la 23.03.2020, 21:28
Vezi și
  • Epidemia de coronavirus a golit străzile din București
  • Numărul infectaților cu coronavirus s-a triplat într-o săptămână

A trecut o săptămână de la instaurarea stării de urgență - o săptămână de când viața fiecărui român s-a schimbat. Autoritățile au luat, gradual, măsuri pentru a stopa răspândirea virusului. S-au închis toate localurile publice, mall-uri, cabinetele stomatologice și, de azi, avem restricții de circulație. Din păcate, acesta este doar începutul.

Mai ştiţi cum era când aveam aglomeraţie în trafic, forfotă pe trotuare şi sute de oameni care ies în acelaşi timp de la metrou? Toate par acum vremuri îndepărtate, în care habar n-aveam cât eram de fericiţi. 

Corina Matlinschi, reporter Observator: Sunt șapte zile de la declanșarea stării de urgență, iar imaginea din jurul meu e deja alta. Și din jurul fiecăruia dintre noi. Ni s-a schimbat rutina de zi cu zi și până la urmă viața odată cu fiecare măsură dată de autorități.

Bucureștiul e mai gol ca niciodată. Pentru prima dată, marile centre comerciale sunt închise. Doar supermarket-urile, magazinele alimentare și farmaciile mai sunt deschise. Toate cabinetele stomatologice au activitatea suspendată, iar dentiştii răspund doar la urgențe.

Ciprian Meriuță, medic stomatolog: Aceste urgenţe vor fi rezolvate în cadrul Unităţilor de Primiri Urgenţe din cadrul spitalelor regionale şi judeţene. Există zilnic zeci de telefoane cu pacienţi care reclamă urgenţe stomatologice. 

S-au închis şi sălile de sport, frizeriile și saloanele de înfrumusețare. 

Corina Matlinschi, reporter Observator: Când vine vorba de relaxare si distractie trebuie să găsim variante pentru acasă. Centrul Vechi, cel mai animat loc din Capitală, e acum pustiu. Toate restaurantele, cafenelele, cluburile și-au suspendat activitatea. Au rămas deschise doar localurile care au fie opțiunea de a merge cu mașina și comandă prin acel geam, fie restaurantele cu livrare la domiciliu.

Pentru elevi, biroul de acasă ţine loc sălii de clasă. 

 

: Înregistrăm lecţii cu profesorii de matematică şi de română pentru anii terminali, pentru clasele a 8-a şi a 12-a, astfel încât elevii să le poată accesa de pe Youtube. Cu toţii, în spirit de solidaritate, facem eforturi astfel încât copiii să nu se considere într-o vacanţă sută la sută.

Pentru angajaţi, sufrageria a devenit locul de muncă.

De la ferestre, văd mai puține mașini pe stradă. STB a redus cu un sfert numărul mijloacelor de transport în comun de pe trasee, iar la metrou mai vezi câţiva călători.

Sunt primele măsuri drastice luate în stare de urgenţă. Autoritățile au anunţat că, în funcție de evoluţia noului covid19, pot apărea şi alte măsuri mai drastice. Dacă în urmă cu o săptămână 168 de oameni erau infectaţi cu noul virus, azi numărul cazurilor aproape că s-a triplat.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Epidemia de coronavirus a golit străzile din București (Video)