Antena Meniu Search
x

Video Există viaţă şi după Crăciun. Cum poţi obţine bani pentru bradul natural pe care l-ai avut în casă de sărbători

Există viaţă pentru brazi şi după Crăciun. Cu cetina încă verde, toţi ajung zilele acestea pe străzi, la colţul blocului sau la centrele de colectare. Mulţi evită groapa de gunoi - sunt reciclaţi. Din 30 de pomi se fac două noptiere, de exemplu. Iar grădinile zoologice din Europa de Vest le dau o întrebuinţare inedită.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 05.01.2024, 23:37

Vezi și

Mii de brazi au fost deja colectaţi de pe străzile din Bucureşti. Tradiţia spune că pomul de Crăciun trebuie despodobit înainte de Sfântul Ion. Primăriile deschid centre de colectare, iar cine nu poate să îl ducă acolo, are mai multe variante la dispoziţie. 

Cum poţi obţine bani pentru bradul natural pe care l-ai avut în casă de sărbători

Manuela Gogoașe - Administrația Serviciului Public de Salubrizare Sector 6: Ar putea să ducă brazii la ghena blocului sau daca stau la casă să îi pună în faţa porţii pentru colectare doar vineri si sambata, iar asociatiile de proprietari. Acestea se pot organiza, pot strânge mai multi brazi si pot suna direct la operatorul de salubritate pentru programarea preluării brazilor.

Stive de brazi se adună şi la magazinele de bricolaj, care îi transformă în peleţi şi compost. Primesc toţi pomii, indiferent de unde au fost cumpăraţi. Anul trecut aici au ajuns 60.000 de bucăţi. 

Pe acelaşi subiect

Iulia Tudor - şef servicii clienţi firmă de bricolaj: Pot opta să returneze bradul în orice magazin până pe data de 31 ianuarie. Cei care deţin un card de client vor primi un voucher în valoare de 25 de lei.

Client: În fiecare an iau de aici şi îl aduc înapoi. Îmi mai dau şi un voucher.

Mult mai simplu este cu bradul artificial, care poate fi refolosit ani la rând ori cu cel în ghiveci, pe care îl putem replanta. 

Client: În ultimii 4 ani am optat doar pentru natural. Pentru că este mult mai frumos, miroase frumos şi e mult mai plăcut de sărbători.

Andreea Milea, reporter Observator: Dintr-un singur brad de dimensiuni medii, se pot face 10 kilograme de răşină, folosite mai apoi pe post de combustibil. Brazii pot fi transformati si in compost, adica ingrasamant pentru sol sau material lemnos din care pot fi realizate piese de mobilier. 

Paul Alecu, director executiv firmă de salubritate: Ne asteptăm ca dacă se respectă comportamentul anilor anteriori să avem in jur de 60 de tone de brazi la finalul lunii ianuarie, asta inseamnă aprox 5.000- 6.000 de brazi. 

Brazii sunt reciclaţi în toată ţara dacă sunt colectaţi corect. Condiţia principală este să fie bine curăţaţi de decoraţiuni. 

Leahu Dan - Angajat firma salubritate Iași: Nu trebuie ambalaţi, aduşi în starea lor naturală, îi depozităm noi mai corect aşa. Avem aici un brad ambalat, nu aşa. 

Variantele par nelimitate, când vine vorba despre cum pot fi reciclaţi brazii. În Germania ajung la zoo, unde elefanţii se bucură să îi roadă. Grădina nu acceptă, însă, pomi de la populaţie, de teamă să nu conţină chimicale sau decoraţiuni uitate. Are contracte cu firme de colectare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Există viaţă şi după Crăciun. Cum poţi obţine bani pentru bradul natural pe care l-ai avut în casă de sărbători