Când se despodobește bradul, conform tradiției. Unde se pot arunca brazii naturali
Când se despodobește bradul după Crăciun, în România. Deși nu există o dată exactă, tradiția spune că bradul de Crăciun ar trebui despodobit înainte de Sfântul Ion, cinstit pe data de 7 ianuarie. Așadar, în primele zile din noul an românii pot duce brazii la centrele de reciclare.
Conform tradiției, brazii de Crăciun ar trebuie îndepărtați fie pe 5, fie pe 6 ianuarie, deoarece aceste date se aliniază cu sărbătorile creștine de după Crăciun și Boboteaza.
Când se despodobește bradul după Crăciun
Tradiția spune că bradul de Crăciun nu trebuie să mai stea decorat după Sfântul Ion, care se cinstește în fiecare an pe data de 7 ianuarie. Asta înseamnă că românii trebuie să renunțe la brad și decorațiuni cu o zi sau două înainte.
Cu toate acestea, mulți oameni le dau jos mai devreme sau mai târziu decât aceasta, în comparație cu preferințele lor specifice - și unele familii ar putea chiar să-și dorească să păstreze decorațiunile pe tot parcursul anului. Nu există însă lucruri corecte sau greșite de făcut când vine vorba de decorațiuni, aşa că în cele din urmă fiecare poate alege când şi cum renunţă la podoapele de sărbători.
- Cum reuşeşte Moşul să împartă daruri pentru 200 de milioane de copii în 24 de ore. Un inginer a găsit două...
- Niciun Crăciun fără stat la coadă. Cu cât a cumpărat un tânăr bradul, pe ultima sută de metri, înainte de...
- Cel mai simplu brad de Crăciun, vechi de peste 100 de ani, a fost vândut pe o sumă uriaşă la licitaţie. Are...
Unde se poate arunca un brad natural
Brazii uscaţi trebuie depozitaţi în vecinătatea platformelor de colectare pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua şi preda reciclatorilor, susţine Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).
"Brazii uscaţi sunt un reciclabil valoros. Să îi ajutăm să se întoarcă în natură, depozitându-i doar în vecinătatea platformelor de colectare pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua şi preda reciclatorilor", a declarat Păştinaru, potrivit unui comunicat al ANPM.
Firmele care au contracte cu unităţile administrativ-teritoriale pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor organizează, pe parcursul lunii ianuarie, campanii gratuite de colectare a brazilor uscaţi, astfel încât aceştia să ajungă în staţiile de compostare, pentru a fi transformaţi în compost şi anunţă programul pe site-urile proprii sau prin anunţuri afişate în locuri publice.
"Facem apel la locuitorii din zonele de blocuri să depoziteze brazii exclusiv la punctele de colectare a deşeurilor aflate în imediata vecinătate a imobilelor, nu pe aleile de acces, trotuare, spaţii de parcare sau spaţii verzi. Mai mult decât atât, trebuie renunţat la practica aruncării brazilor de la etaj, care este interzisă, fiind extrem de periculoasă pentru oameni sau pentru maşinile care sunt parcate în apropierea blocurilor. Din păcate încă mai există persoane care aruncă pe fereastră pomii de Crăciun sau îi lasă la întâmplare, pe străzi, după ce îi despodobesc, doar pentru a scăpa mai repede de ei, fără să facă prea multă mizerie în casă sau pe scări, deşi ar putea foarte simplu să îi bage într-un sac mare, din plastic, începând de la bază, ca să nu mai rămână în urmă acele de brad scuturate şi să îi ducă în zonele de depozitare a deşeurilor, recuperând sacii pentru transport", a subliniat preşedintele ANPM, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, pentru a putea fi reciclaţi, brazii trebuie curăţaţi de resturi de beteală sau de alte materiale folosite pentru prinderea globurilor.
În zonele de case, cantitatea de brazi uscaţi este mult mai mică, pentru că oamenii fie îi mărunţesc şi îi pun la rădăcinile altor pomi, pe post de rumeguş, pentru a le proteja de boli şi dăunători, fie îi taie şi îi păstrează pentru foc sau grătar ori îi transformă în obiecte de decor naturale. Nici în acest caz, însă aruncarea nu trebuie făcută la întâmplare, dacă nu este refolosit materialul lemnos, ci trebuie scoşi în zona din care se colectează de obicei deşeurile, având grijă să nu încurce circulaţia pe trotuare sau să ocupe parcările stradale, avertizează ANPM.
O altă variantă pentru predarea brazilor uscaţi, în vederea reciclării, o reprezintă punctele de colectare organizate de marii retaileri, unde cei care predau bradul uscat sunt recompensaţi cu vouchere valorice ce pot fi utilizate la cumpărături. Toate aceste campanii sunt anunţate, de asemenea, pe site-urile sau paginile de social media ale magazinelor respective.
"Cele mai fericite situaţii sunt cele în care brazii de Crăciun au fost în ghiveci şi pot fi replantaţi în natură, după despodobire, pentru a produce din nou oxigen. Există însă o condiţie pentru ca aceştia să supravieţuiască în natură: să fi fost îngrijiţi corespunzător în perioada petrecută în casă, adică au fost udaţi şi nu au stat aproape de o sursă de căldură. În plus, mai este important ca, înainte de replantare, brazii în ghiveci să fie lăsaţi câteva zile la o temperatură de tranzit, precum un balcon sau o terasă neîncălzite, pentru a se acomoda mai uşor mediului exterior şi abia ulterior pot fi plantaţi în gropi generoase săpate în locuri ceva mai ferite de soare puternic, spre nord sau nord-est", a explicat şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului.
Cine reciclează brazii artificiali
Dacă bradul artificial arată bine ar putea fi donat unor organizații non-profit sau magazine second hand, care îl vor primi cu plăcere. De menționat că centrele de reciclare a brazilor naturali nu accepta și brazi artificiali.
De asemenea, brazii artificiali vechi ar putea fi acceptați în centrele pentru bătrâni, căminele de bătrâni, instituțiile de îngrijire medicală, spitalele și școlile de la sate care pot utiliza brazi artificiali second hand.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰