Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Femeile gravide și cei însoțiți de copii mai mici de 5 ani vor avea prioritate la ghișee, case de marcat și casierii. Legea, votată în Parlament

Femeile gravide şi persoanele însoţite de copii mai mici de 5 ani ar putea avea prioritate la casele de marcat şi la ghişee. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Camera Deputaţilor. 

De Simona Vasiac la 21.09.2023, 09:17
Vezi și

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional, proiectul de lege privind accesul cu prioritate pentru femei însărcinate sau persoane însoţite de copii cu vârsta până la 5 ani. Actul normativ are ca obiect reglementarea accesului cu prioritate pentru femeile însărcinate sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani la casieriile sau ghişeele entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea. Legea merge la promulgare.

Deputata PNL Mara Calista a precizat că proiectul mai prevede că entităţile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat, casierii, ghişee sau acolo unde sunt oferite servicii oferite de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii,ghişee,case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

„Acordăm respectul cuvenit femeilor însărcinate şi tinerilor părinţi. Astăzi a fost adoptată Legea privind accesul cu prioritate pentru femei însărcinate precum şi pentru persoane însoţite de copii, cu vârsta de până la 5 ani, la casieriile sau ghişeele entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, pe care am iniţiat-o alături de colegii mei Alin Ignat şi Florin-Alexandru Alexe, cu suportul Mirela Retegan şi al părinţilor”, a anunţat deputatul PNL Mara Calista, într-o conferinţă de presă la Parlament.

Potrivit liberalei, proiectul mai prevede că entităţile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat/casierii/ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Amenzi pentru cei care nu respectă prevederile

În plus, în spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică.

Totodată, „orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organele abilitate”.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor încep de la 200 lei şi pot ajunge până la 10.000 lei

Proiectul de lege prevede şi amenzi pentru nerespectarea dispoziţiilor din această lege, între 200 şi 1.000 lei. Totodată, fapta persoanei care foloseşte, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, pot fi sancţionate cu sume între 2.000 şi 10.000 lei.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Femeile gravide și cei însoțiți de copii mai mici de 5 ani vor avea prioritate la ghișee, case de marcat și casierii. Legea, votată în Parlament