Antena Meniu Search
x

Video Fenomen misterios în Buzău: iese petrol din pământ. Localnicii fac naveta cu bidoanele pentru a-l aduna: "Bălteşte ţiţeiul"

Fenomen straniu lângă Buzău. Bălţi misterioase de petrol s-au format în apropiere de Vulcanii Noroioşi. Specialiştii de mediu susţin că astfel de fenomene au mai avut loc în zonă şi că nu e niciun pericol pentru oameni sau pânza freatică.

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 08.01.2024, 22:38

Vezi și
  • "Vedeţi dâra asta? Este o urmă de petrol. Se văd aici zonele cu ţiţei, că bălteşte ţiţeiul. Miroase foarte puternic"

Pe un deal din Buzău, la cinci kilometri de Vulcanii Noroioşi şi la marginea satului Beciu, pământul s-a transformat într-o mlaştină cu ţiţei. 

  • Cosmina Balint, reporter Observator: Primele pete negre au fost sesizate de localnici acum doi ani. De atunci, fenomenul s-a extins pe zeci de metri. Această zonă a fost acoperită complet de păcură, iar atunci când bălţile refulează, toate substanţele se scurg în râu.

Tudor locuieşte aproape de zonă şi în 2022 a anunţat autorităţile despre faptul că acolo se formează bălţi din care iese o substanţă neagră. 

Pe acelaşi subiect
  • Tudor Socrate, localnic: S-au prezentat la locul faptei reprezentanţii Găzii de Mediu, ISU Buzău şi Primăria Scoţoasa. S-a constatat că era o infiltraţie minoră de ţiţei. După care, chiar de acest Crăciun, în 2023, trecând prin zonă, am observat că pata s-a extins şi infiltraţia e mult mai mare.

Cu timpul, localnicii au făcut potecă pentru a lua ţiţei ca să facă focul în casă. 

  • Tudor Socrate, localnic: Ţinând cont de acele bidoane din zonă, cu siguranţă lumea aprinde focul cu ţiţei aşa cum se făcea odată. 

În jur de 200 de metri pătraţi au fost înghiţiţi de petrol

Peticul de pământ în în proprietatea unor privaţi. Ca să poată ţine fenomenul sub control, primarul le-a cerut permisiunea să o înconjoare. Nu a primit însă un răspuns.

  • Vasile Săcuiu, primar Scorţoasa: Probabil se va izola cu un grad, cu ceva, pentru că acest fenomen natural nu poate fi oprit. Este ceva asemănător cu fenomenul de la Vulcanii Noroioşi. Gazele naturale angrenează spre suprafaţă, la Vulcanii Noroioşi, noroi.

Specialiştii spun că fenomenul e unul natural. 

  • Carmen Ichim, comisar şef la Garda de Mediu Buzău: Acolo este o zonă în care sunt sonde la o distanţă între 200-500 m abandonate, patru sonde abandonate, la un kilometru sunt sonde de injecţie care sunt în exploatare. Au mai apărut şi în alţi ani peste de ţiţei din acest zăcământ.

Când plouă, la câţiva metri distanţă de locul unde izvorăşte ţiţeiul, se formează un râu. Garda de Mediu susţine, însă, că nu există niciun pericol pentru oameni sau pentru natură.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Fenomen misterios în Buzău: iese petrol din pământ. Localnicii fac naveta cu bidoanele pentru a-l aduna: "Bălteşte ţiţeiul"