Antena Meniu Search
x

Fraudă de 6 milioane de lei şi zeci de inculpaţi trimişi în judecată pentru înşelăciune cu cecuri semnate în fals

17 persoane fizice și 7 persoane juridice au fost trimise în judecată, acuzate că au creat un prejudiciu de 6 milioane de lei din fraude cu firme şi file CEC semnate în fals. 69 de societăți au fost înșelate.

de Redactia Observator

la 03.09.2022, 11:16

- Profimedia Images

Procurorii DIICOT Bacău au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 24 de inculpați, 17 persoane fizice și 7 persoane juridice pentru constituire unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, înșelăciune în formă continuată, emitere de cecuri cu dată falsă sau căruia îi lipsește un element esențial sau fără disponibil la tras, complicitate la înșelăciune în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase.

În perioada în care au desfășurat activitatea infracțională, inculpații au săvârșit 1.454 acte materiale ale infracțiunilor în formă continuată, pentru care au fost cercetați, conform DIICOT.

Din ianuarie 2020, mai multe persoane au constituit o grupare infracțională organizată ai cărei membri au acționat ca reprezentanți ai mai multor persoane juridice din București, în numele cărora au desfășurat acte de comerț, respectiv lansarea de comenzi și achiziționarea de diferite mărfuri, pentru plata cărora au emis instrumente de plată, bilete la ordin sau file cec, scadente la un termen de 40-60 de zile, cunoscând că la acel moment nu va exista disponibil în conturile bancare pentru decontarea acestora.

În derularea relațiilor comerciale cu persoanele vătămate, inculpații și-au declinat identități și calități mincinoase (director vânzări, responsabil achiziții, etc.), inducând și menținând în eroare reprezentanții acestora și determinându-i să accepte condiții contractuale pe care nu aveau intenția să le respecte.

Pe acelaşi subiect

Pentru preluarea si administrarea în fapt a societăților comerciale utilizate în activitatea infracțională inculpații au folosit ca interpuși mai multe persoane de condiție socială precară, cu posibilități financiare reduse, cărora le-au atribuit calitatea de asociați și/sau administratori, dar a căror activitate era controlată de către o parte dintre inculpați.

La momentul în care erau preluate, societățile comerciale aveau un istoric de bonitate financiar-fiscală ridicată, activitate comercială consistentă, angajați, toate aceste date contribuind la decizia persoanelor vătămate de a furniza mărfurile solicitate și de a accepta efectuarea plății cu instrumente de plată scadente la diferite intervale de timp.

Prejudiciu de 6 milioane de lei

Totodată, inculpații au indus în eroare ori au determinat sau ajutat la inducerea în eroare a reprezentanţilor legali ai mai multor persoane vătămate, cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de vânzare cumpărare, fiind creat un prejudiciu de peste 6.000.000 lei.

Inculpații au cumpărat mărfuri ușor vandabile, pe care le comercializau prin intermediul unor societăți comerciale controlate, precum autovehicule, combustibili, utilaje, uleiuri, vopseluri și materiale de construcție, poliamidă, echipamente de protecție în construcții, cherestea, aparatură casnică de mică sau mare dimensiune, aparatură electronică și telefoane mobile, produse alimentare și produse congelate, ciocolată, gazon artificial.

A fost instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile, precum și asupra conturilor bancare ale inculpaților, în vederea recuperării prejudiciului produs în dauna a 69 de societăți, din care 59 s-au constituit ca parte civilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Fraudă de 6 milioane de lei şi zeci de inculpaţi trimişi în judecată pentru înşelăciune cu cecuri semnate în fals