Antena Meniu Search
x

Ianukovici, pericol public! Cum au început conflictele în Ucraina

Conflictele din Ucraina soldate cu peste 100 de morţi au îngrozit o lume întreagă. Confruntările sunt mai vechi, chiar dacă acum au degenerat.

Asta deoarece Ucraina este o ţară divizată, întrucât influenţa rusă nu este acceptată de majoritatea populaţiei, iar preşedintele Viktor Ianukovici este un apropiat al lui Vladimir Putin. De altfel, Ianukovici nu a vorbit limba ucraineană până când nu a avut nevoie, mai exact când a candidat la preşedinţie! Până atunci vorbise limba rusă. 

Ianukovici este acuzat că încearcă să rămână la putere prin orice mijloace, în 2004 fraudând alegerile pentru a deveni şeful statului. Doar "Revoluţia Portocalie" l-a înlăturat de la putere, dar a revenit în scaun în 2010. 

Este acuzat ca fiind principalul vinovat şi pentru închiderea Iuliei Timoşcenko, cel mai periculos adversar al său.

Revoltele au început şi datorită marilor probleme economice, ţara fiind în pragul falimentului. Doar un împrumut substanţial al Rusiei a salvat economia din Ucraina, dar banii au venit cu condiţii din partea lui Putin. Oamenii s-au revoltat când au văzut că influenţa rusă persistă în Ucraina, iar Ianukovici a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Protestele paşnice au degenerat, întrucât Ianukovici a dat mână liberă forţelor de ordine să agreseze manifestanţii. A fost de ajuns ca doar câţiva oameni să moară pentru ca protestatarii, iritaţi şi nervoşi de situaţia actuală, să nu mai dea înapoi şi, practic, să înceapă un război adevărat cu forţele de ordine, loiale lui Ianukovici! 

Confruntările sângeroase din ultimele zile nu dă nici o şansă unei împăcări. Lucrurile se vor linişti abia când în Ucraina vor avea loc alegeri anticipate. Oamenii speră să scape de sub comanda lui Ianukovici, asta dacă nu cumva se va umbla din nou la voturi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Ianukovici, pericol public! Cum au început conflictele în Ucraina