Antena Meniu Search
x

Cât de ușor este să ne infectăm cu noul coronavirus. Un experiment Observator (Video)

Suntem în cel mai negru scenariu. După decizia Curţii Constituţionale, pacienţi contagioşi au ieşit din spitalele din întreaga ţară. Fiecare caz se poate transforma în nucleul unui focar de infecţie. Azi, din 100 de testați, cinci sunt pozitivi. Situația poate exploda însă cât timp bolnavii nu se mai izolează. Un experiment Observator cu lampa cu ultraviolete vă arată cum pericolul infectării pândeşte la fiecare pas.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 07.07.2020, 10:54

Vezi și
  • Numeroși pacienți infectați cu noul coronavirus au părăsit spitalele, profitând de cadrul legislativ neclar.
  • Autoritățile se tem că numărul în creștere de infectări cu noul coronavirus ar putea trimite în colaps sistemul medical.

Scenariul de coşmar a devenit realitate. Zece bolnavi de COVID-19 care ies acum pe poarta spitalelor infectează alte 11 persoane dacă nu respectă izolarea. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Mi s-a adus la cunoştinţă cazul unui pacient chiar în stare serioasă, care a necesitat oxigen. A refuzat internarea la spital. Probabil va ajunge înapoi, cu ambulanţa, în stare critică sau poate că o să se agraveze starea şi o să fie prea târziu până ajung colegii de la Urgenţă la el.

După ce Curtea Constituţională a decis că internarea nu mai poate fi obligatorie, bolnavii au fugit din secţiile de boli infecţioase. 

Beatrice Mahler, manager Instititul Marius Nasta: Pacienţii pur şi simplu au ieşit din pavilion şi au zis că pleacă şi nu au vrut să mai rămână sub nicio formă, nici măcar o secundă, fiind foarte greu de convins să rămână măcar până sunt finalizate documentele de externare.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: De ieri până astăzi sunt cu 550 de pacienţi mai puţini în spitale. Dacă au solicitat acea externare, au solicitat-o pe proprie răspundere. Şi din centrele de carantină sau din izolarea la domiciliu au ieşit peste 500 de persoane. 

În acest hotel din Otopeni, de exemplu, se află 10 persoane în carantină instituționalizată. În ultimele 72 de ore, în jur de 15 persoane au plecat de aici fără ca împotriva lor să se poată face ceva. 

Iar acum pericolul e printre noi. Virusul care a îmbolnăvit peste 11,6 milioane de oameni de pe întreg globul se transmite în special prin picături din tractul respirator eliminate atunci când o persoană infectată strănută sau tuşeşte. 

Ne putem îmbolnăvi însă şi prin contactul cu unele suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau gurii. Butonul de la lift, o bară de la metrou, banii daţi unei vânzătoare pot fi vectori. 

Iată ce a arătat un experiment făcut cu lampa cu ultraviolete. Dacă punem mâna pe o clanţă care a fost atinsă de o persoană infectată, virusul ajunge pe degetele noastre. Iar de aici până la infectare mai e doar un pas. 

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Dacă e o persoană simptomatică există riscul să fie o încărcătură virală suficient de mare încât să mă îmbolnăvească în momentul în care am atins acea suprafaţă.

Ameninţarea e cu atât mai mare cu cât studii recente arată că noul coronvirus, aflat în aer sub formă de particule mici, poate infecta oamenii. Specialiştii avertizează că dacă rata actuală de reproducere a virusului se menţine, ajungem în cel mai sumbru scenariu. 

Emilian Popovici, medic epidemiolog: Conform proiecţiilor, undeva în jurul datei de 23 august am putea să ne confruntăm chiar cu 700 sau 800 de cazuri noi pe zi ceea ce ar însemna o corespondenţă undeva la 500 de cazuri internate în terapie intensivă.

Iar asta ar duce la colapsul sistemului medical. Astfel că am ajuns în situaţia în care responsabilitatea este la noi. Purtaţi mască, păstraţi distanţa faţă de alte persoane şi spălaţi-vă des mâinile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Cât de ușor este să ne infectăm cu noul coronavirus. Un experiment Observator (Video)