Antena Meniu Search
x

Video Întâlnire crucială între Petre Daea şi ministrul Agriculturii din Ucraina. Dacă se decide interzicerea importului de cereale vom pierde banii de la UE

Astăzi Ministrul Agriculturii ucrainean vine în România şi se va întâlni cu Petre Daea. Va avea loc o discuţie între cei doi pe problema cerealelor şi produselor agroalimentare ucrainene care ajung la noi în ţară.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 21.04.2023, 08:17

Vezi și

Bianca Iacob, reporter Observator: Mai sunt doar câteva ore până când ministrul Agriculturii, Petre Daea, se va întâlni, faţă în faţă de această dată, cu omologul său ucrainean pentru a tranşa problema transporturilor cerealelor şi produselor agroalimentare din Ucraina. Această întâlnire vine la două zile după ce cei doi oficiali au discutat în format online despre problema din acest moment, transporturile de cereale, şi după ce România a decis să sigileze la intrare în vamă camioanele cu cereale. Asta se întâmplă deja la Vama Siret, şi dacă vorbim de Vama Siret, pe acolo 60% dintre tirurile care intră în România sunt cu cereale, iar de la începutul anului doar prin Vama Siret au intrat peste 70.000 de camioane. Suntem cumva între ciocan şi nicovală pentru că România nu poate interzice importul de cereale din Ucraina însă cere Ucrainei să facă acest lucru.

România dacă decide să interzică importul de cereale pierde banii de la UE. Comisia europeană ar trebui să dea următoarea tranşă de bani României sub formă de ajutor, o tranşă care se ridică undeva la 100 milioane de euro. Vorbim despre acei bani care sunt promişi de către executivul de la Bruxelles ţărilor care au nevoie de ajutor, asta în timp ce vecinii noştri, şi vorbim aici de Polonia sau Ungaria, au interzis exporturile de cereale din Ucraina. Fermierii, în tot acest timp se plâng şi ei pentru că depozitele sunt încă pline cu cereale şi se apropie şi recolta următoare în două luni. Dacă ne uităm un pic la cifrele importurilor pot să vă spun că România a importat de peste 20 de ori mai multe produse agroalimentare ucrainene decât în 2011. Aşadar, în câteva ore, o discuţie decisivă pe marginea acestui subiect, disputat şi în spaţiul public.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Întâlnire crucială între Petre Daea şi ministrul Agriculturii din Ucraina. Dacă se decide interzicerea importului de cereale vom pierde banii de la UE